Povijest

Predstavljanje knjiga o hajduku Andriji Šimiću

Kultura / Flash | 04. 10. 2016. u 11:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Kulturna jesen i XI. dani Matice hrvatske Grude" u petak, 7. listopada, u 19 sati u kinodvorani u Grudama bit će predstavljena knjiga "Hajdučka legenda Andrija Šimić", autora Mije Milasa i roman "Andrijica Šimić", autora Ante Brčića, priopćili su organizatori.

U programu predstavljanja sudjelovat će: Mladen Vuković, Jozo Marić, Ivan Šimić, Mijo Milas i Ante Brčić. U glazbenom dijelu programa nastupit će guslar Željko Šimić.

Andrijica Šimić rođen je u Alagovcu kod Gruda 1833. godine. Kako navodi Wikipedia, njegovo hajdukovanje ohrabrilo je pučanstvo Hercegovine i Dalmacije na ustanak protiv turskih vlasti (ustanak u Gabeli).

U djetinjstvu je deset godina obavljao kmetske poslove u age Tikvine u Mostaru. Kad je odlučio postati hajduk turske karavane, trgovce i kiridžije napadao je najčešće na potezu Imotski-Vrlika. Na planini Kamešnici i danas je poznata njegova pećina koja se po njemu zove Šimića pećina. Nekada je išao i do Kupresa, Glamoča, Tomislavgrada, Mostara, pa čak i Sarajeva i Travnika. Bio je neuhvatljiv i stoga je kad je umro nastalo veselje među bosanskim muslimanima.
Nakon što je dugo uspijevao umaći i turskih i austrijskim vlastima, uhićen je 14. siječnja 1871. u kući obitelji Ante Garca koja ga je izdala, u Podosoju, dok su preostali članovi njegove družine uhićeni u zaselku Prodanima kod Zagvozda. Nakon što je uhićen, suđeno mu je. 22-dnevno suđenje je počelo 16. lipnja 1872. godine.

Osuđen je na doživotnu robiju u Koperu, ali je nakon 33 godine pušten na slobodu. I nakon 33 godine provedene u zatvoru, kad je izišao, bio je živom legendom. U središtu Splita, na Rivi priređen mu je veličanstven doček, dok je on po selima bio tretiran kao živa legenda, pričajući svoje priče do kraja života. Po kazivanjima i u starosti je imao zavidnu snagu i mogao preskočiti magarca s mjesta.

Hrvatski guslar Željko Šimić 20. lipnja 1967. izdao je inače prvu svoju pjesmu "Andrijica Šimić gorski harambaša" u trajanju oko 45 min. To je jedna od najstarijih guslarskih ploča u izdanju Jugotona i jedna od najstarijih hrvatskih guslarskih ploča. Isti guslar, prezimenjak hajduka i stanovnik Alagovca, godine 2001. je izdao pjesmu "Smrt Andrijice Šimića" (oko 18 min). Zanimljivo je da su nogometaš Dario Šimić i brat mu Josip praunuci brata hajduka Andrijice Šimića.

Kopirati
Drag cursor here to close