Sekcija iz Gradnića

Predstava ''Učiteljice'' osvojila dvije nagrade

Kultura / Flash | 22. 02. 2016. u 13:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dramska sekcija HKUD ''Didak'' iz Gradnića ostvarila je još jedan uspješan nastup na tradicionalnoj smotri kazališnog stvaralaštva u Retkovcima (Vukovarsko-srijemska županija) s predstavom ''Učiteljice'' autora Dragana Komadine u režiji Roberta Pehara, priopćeno je.

Na smotri koja je tradicionalno i ove godine okupila amaterske kazališne skupine iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, predstava "Učiteljice" je osvojila dvije nagrade: nagradu za najbolju režiju koja je dodijeljena Robertu Peharu i nagradu za najbolji dramski tekst koja je dodijeljena autoru Draganu Komadini.

Članovi prosudbenog povjerenstva Selena Andrić glumica i asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Ivan Ćaćić glumac HNK Osijek te Zdravko Šinjori i Martina Ištaković, glumci kazališta ''Mika Živković'' iz Retkovaca, dodijelili su ove nagrade u konkurenciji 11 kazališnih skupina i 15 odigranih predstava iz cijele regije.

Odajući veliko poštovanje i povjerenje prema radu kazališnih amatera kao vrijednog dijela kazališne produkcije ove godine je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila pokroviteljstvo 28. smotre kazališnog stvaralaštva, na što su organizatori osobito ponosni.

Domaćin kazališne smotre je Kazalište ''Mika Živković'' Retkovci koje početke svog djelovanja ima u dalekoj 1919. godini, kada je u ovom lijepom slavonskom selu odigrana prva amaterska kazališna predstava.

S kraćim prekidima u radu u vrijeme ratnih djelovanja, kazalište okuplja entuzijaste dramske umjetnosti i bilježi gostovanja u brojnim mjestima u Hrvatskoj i cijeloj regiji a isto tako i nastupe brojnih profesionalnih kazališta i poznatih glumaca na svojoj sceni.

Dramska sekcija HKUD ''Didak'' iz Gradnića ranije je na istoj smotri ponijela brojne nagrade za predstavu ''U godinama gladi'' fra Ante Marića u režiji Tine Laco.

Budući da sekcija djeluje od 2010. godine, mora se reći da je u vrlo kratkom razdoblju postigla rezultate na kojima bi im mogle pozavidjeti i amaterske kazališne skupine s jako dugom tradicijom.

Kopirati
Drag cursor here to close