Hristos vaskrse

Pravoslavni kršćani širom svijeta slave Vaskrs

Kultura / Flash | 12. 04. 2015. u 06:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni kršćani širom svijeta u nedjelju slave Vaskrs kojim završava i sedmotjedni post.

Kristovo uskrsnuće obilježavaju srpska, ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva, kao i jedan broj Eskima koji žive na Aljasci, prenosi Tanjug.

Vaskrs znači početak

Tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse" patrijarh Irinej s arhijerejima u Beogradu je čestitao uskrsne praznike uz poruku da se nikada ne zaboravi da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća.

"Ovim pozdravom razveselimo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas s nama slave pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću, Krista uskrsloga nad silama tame", poručio je u uskrsnoj poslanici patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao vjernike da se pomole da se "mir vrati svuda odakle je protjeran", na prvom mjestu u srca i domove pravoslavnih vjernika.

"Čuvajmo svetinju kršćanskoga braka, jer je ona osnova uzvišene, zdrave i čestite kršćanske obitelji", poruka je patrijarha.

Proslava u Hercegovini

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služio je vladika zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije. On je ranije popručio da je danas više nego ikad potrebno da se ljudi raduju uskrsnuću Hristovom jer je sila njegova nepobjediva i jeste svjetlost, te da je “uvijek bilo iskušenja, ali i spasenja”, javlja BHT 1.

Najveći kršćanski praznik Vaskrs pravoslavni vjernici na području mostarske eparhije proslavili su rano jutros svetom liturgijom u Starom pravoslavnoj crkvi na Bjelušinama i crkvi u Bijelom Polju.

Noćas je služena ponoćna vaskršnja liturgija u crkvi u Žitomosliću. Iguman Danilo Pavlović kazao je u vaskršnjoj poruci da je Vaskrs blagdan nad blagdanima, praznik radosti i najdubljeg smisla života i da je Hrist pobijedio smrt.

Pozvao je vjernike da se raduju Vaskrsu i da u radosti Vaskrsa proslave život jer je to temeljni događaj, ne samo u Hristovu životu nego i u životima svih hrišćana. Kazao je da je ovogodišnja vaskršnja poruka opraštanje.

Redakcija portala Bljesak.info čestita pravoslavcima najveći praznik Vaskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse.
Kopirati
Drag cursor here to close