Sajam knjige

Prašina u Frankfurtu zbog Salmana Rushdiea

Kultura / Flash | 13. 10. 2015. u 07:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći sajam knjiga na svijetu - frankfurtski - počinje u srijedu okružen kontroverzom zbog poziva Irana svim muslimanskim zemljama da bojkotiraju sajam jer je pisac Salman Rushdie pozvan da sudjeluje na sajmu.

Organizatori Sajma knjiga u Frankfurtu ostali su pri svojoj odluci da Rushdie govori na sajmu, navodeći kako je sloboda izražavanja ključna tema ovogodišnjeg okupljanja pisaca i izdavača, prenosi Tanjug.

"Osjeća se snažna politizacija ove godine i sloboda izražavanja bit će ključna tema", rekao je direktor sajma Jurgen Boos deset mjeseci poslije napada na francuski satirični tjadnik Charlie Hebdo.

Sajam će biti kontroverzniji nego ikad budući da će na konferenciji za medije govoriti Rushdie kome je ucenjena glava zbog 'Sotanskih stihova'.

Tadašnji iranski vrhovni lider ajatolah Homeini izrekao je fatvu rekavši da britanskog pisa treba ubiti, zbog čega se Rushdie krije a britanska vlada ga je stavila pod policijsku zaštitu.

Teheran je, podsjeća Tanjug, prošlog tjedna najavio kako će bojkotirati frankfurtski sajam, i pozvao druge muslimanske zemlje da urade isto, jer "pod izgovorom slobode izražavanja poziva osobu koju mrze u islamskom svijetu i daju Salmanu Rushdieu priliku da javno govori".

Check out our new international Gourmet Gallery: http://countdown.buchmesse.de/en/ausgabe-7/ #fbm15

Posted by Frankfurt Book Fair on Friday, September 18, 2015


Ironično je što je gost sajma ove godine Indonezija, zemlja s najvećom muslimanskom populacijom na svijetu, navodi Tanjug dodajući kako će oko 70 pisaca iz ove zemlje nazočiti sajmu.

Teme barijera, granica i borbe protiv ekstremizma dominirat će tijekom tri dana rasprava s 20 pisaca iz cijelog svijeta.

Cilj diskusije, koja se organizira drugu godinu za redom pod nazivom Frankfurt otkriveno je da se prikupe ideje kako bi se utjecalo na političko mišljenje.

Ove godine oko 7.300 izlagača će biti prisutno na sajmu čiji korijeni sežu do srednjeg veka i Gutenbergove tiskare, kao i oko 300.000 posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close