istraživanje

Prapovijesni grad Gabela moguća Troja

Kultura / Flash | 15. 08. 2016. u 12:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je danas naselje Gabela u obliku jednog većeg sela, tijekom povijesnog, ali i prapovijesnog vremena, prostor ovog 'velikog sela' bio je ustvari jedan od najvažnijih, ali i najvećih gradova čitavog područja donje Neretve.

Povijesni ostaci koji su danas vizualno najupečatljiviji, a koji se nalaze u Gabeli, odnose se na impozantne kamene zidine tzv.mletačke utvrde. Ova mletačka, odnosno srednjovjekovna moćna utvrda nalazi se na krajnjem istočnom nižem brežuljku u okviru prostora čitave Gabele, no ipak dovoljno visokom i izdignutom brijegu ponad doline Neretve kojeg krasi poseban strateški položaj, što je nesumnjivo bio jedan od glavnih razloga da su se na ovom brijegu još od davne povijesti gradile vrlo važne kule i utvrđenja.

Istraživanja kao i razni raniji opisi ovog istočnog dijela Gabele pokazala su da je još prije 'nadiranja' osmanske vojske, jaku utvrdu na ovom istočnom brijegu podigao tadašnji i moćni grad Dubrovnik ili pak Mlečani. Nakon teških borbi i osvajanja, ovu utvrdu osvojili su potom Turci, a onda nakon njih ponovno Mlečani koji su pak napravili današnju upečatljivu utvrdu. Ovi povijesni podaci kao i niz drugih povijesnih zanimljivosti vezanih isključivo uz povijesni period od srednjeg vijeka pa do prošlih stoljeća moguće je pronaći u starijim radovima od kojih su poneki i internetski digitalizirani.

No, iako je gotovo sva pisana i 'službeno od strane povijesničara' najbitnija povijest ovog južnohercegovačkog mjesta uglavnom pa i gotovo isključivo opisana kao događaji od srednjeg vijeka te mlađi, potrebno je naglasiti da je itekako važna, ali isto tako i materijalno prisutna, povijest Gabele još iz puno puno starijeg vremena od srednjovjekovlja. Pa je tako na širem području Gabele pronađeno dosta antičke rimske keramike, ostaci rimskih crijepova, amfora i slično, dok se u neposrednoj blizini Gabele, i to sjevernije na brdu kod zaselka Gorica, te jugoistočno na brdu iznad Doljana, nalaze vrlo impresivne, i zasigurno strateški važne prapovijesne-ilirske gradine. Više o ovom otkriću saznajte na blogu Megaliti Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close