TV1

Povodom 20-te godišnjice rušenja Starog mosta: Dokumentarni film Most

Kultura / Flash | 08. 11. 2013. u 10:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 20-tu godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru TV1, večeras u 22:05 h i sutra u 17:15 h, emitira dokumentarni film ''Most'' autora Šukrije Omeragića iz 2003. godine koji kronološki prikazuje ''život i stradanje'' Starog mosta u Mostaru, te zalaganja Predsjedništva skupštine Mostara u tadašnjoj RBiH za njegovu ponovnu izgradnju.

U filmu ''Most'' autentičnim snimcima prikazuje se život grada i ''bilo'' Mosta u prijeratnim vremenima, održavanje skokova i ratne 1993. godine, njegova komunikacijska uloga u ratu, te dani granatiranja i rušenja.

9. 11. 1993. godine, drugog dana intenzivnog granatiranja, Stari most je srušen. Potom, kao prijelazno rješenje, sagrađen je Inat most koji je nastavio povezivati obale Neretve i građane Mostara.

1995. godine Predsjedništvo skupštine grada Mostara Republike BiH donijelo je odluku o ponovnoj izgradnji Starog mosta u interesu pomirenja svih građana Mostara, ali i svih naroda u BiH.

Zahvaljujući naporima tadašnjih domaćih političara, Svjetska banka i UNESCO, kao i brojne strane organizacije, vlade i nekoliko svjetskih državnika pomogli su obnovu Starog mosta kao spomenika mira i pomirenja u BiH. Prvu donaciju za njegovu obnovu uručio je tadašnji predsjednik Turske Süleyman Demirel.

U polusatnom filmu, koji svjedoči 10 godina ''života, stradanja i obnove'' Starog mosta, od 1993. do 2003. godine korišten je arhivski materijal FTV-a, Televizije Mostar i Centra za mir i multikulturalnu suradnju iz Mostara.

Stari most uspješno je obnovljen i ponovno otvoren za javnost 23. srpnja 2004. godine, a iste godine je i uvršten na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close