nestali

Povijesna mjesta koja su nestala zbog ljudske gluposti

Kultura / Flash | 04. 01. 2016. u 07:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I sami znate da su se mnogi povijesni nalazi izgubili vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine. Punkufer.hr donosi popis mjesta koji su uništeni zbog ljudske gluposti.

Kamen iz Singapura

Vjerojatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptirati. Ipak, kad je 1843. britanska britanska vojska odlučila podići utvrdu, ovaj kamen nisu poslali primjerice u British Musem, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3500 godine, možemo reći da je svjedočilo Isusovu rođenu, dolasku Kolumba, pada Berlinskog zida, ratovima…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kad je lokalna ovisnica Sara Barnes slučajno zapalila stablo koje je izgorjelo do temelja.

Arheloška nalazišta u Atacami

Kao najsuše mjesto na zemlji, arheološka nalazišta su se mogla sjajno vidjeti u Atacami, a neki tragovi su navodni bili stari i 18 tisuća godina. Tako je sve bilo do prije šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih prijetnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je šest nalazišta zauvijek izgubljeno.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i kršćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova uopće, s obzirom da potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Ipak, vođe ISIL – a prošle godine su ga digle u zrak, uništivši na taj način, dio dragocjene svjetske povijesti.

Špilja Mayrieres

Crteži u ovoj francuskoj špilji nastali su prije 15 tisuća godina i bili živi sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila napraviti dobro djelo i očistiti grafite iz 'nekih lokalnih' špilja. Naravno, dalje možete pretpostaviti, grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umjesto dobrog djela uništili dio povijesti.

Sirija

Dobar dio Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi povijesni dijelovi. Tako više ne postoje ili postoje u jako lošem stanju Aleppo souk, Krak des Chevalier i mnoge druge povijesne stvari u Siriji, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izvješće UNESCO – a iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrijednih spomenika diljem zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava povijest, Saudijci je uništavaju sami. U zadnjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od nekad zemlje bogate poviješću, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas…

Kopirati
Drag cursor here to close