Vandalizam

Povećao se broj napada na vjerske objekte u BiH

Kultura / Flash | 26. 06. 2014. u 17:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sefer-begovoj džamiji u Banja Luci dosad je bilo 59 napada, a zadnji, koji se dogodio 22. lipnja, danas su osudili članovi Međureligijskog vijeća BiH izrazivši i zabrinutost zbog činjenice da je u ovoj godini, nažalost, zabilježen porast skrnavljenja vjerskih objekata u BiH.

U skrnavljenju ove banjalučke džamije, prije četiri dana, sudjelovalo je više nepoznatih počinitelja, koji su izvršili uriniranje na zidovima i na ulazu u ovaj vjerski objekt u Banja Luci.

Incident su prijavili vjernici kada su došli na molitvu 22. lipnja u 20.30 sati.

Glavni imam Medžilisa Islamske zajednice u Banja Luci Muris ef. Spahić ističe da je ovaj incident tim više teži jer se dogodio u predramazansko vrijeme, kada su osjećaji ljudi posebno vezani za vjeru i Boga.

''Na neki način smo se već umorili od ovakvih incidenata u Banja Luci. Od listopada 2004.godine do danas je ovo 59 napad na Sefer-begovu džamiju. Pokušavali smo da to riješimo sustavom video-nadzora, ali nije uspjelo'', kazao je ef.Spahić.

On žali što se nakon ovakvih incidenata u većini slučajeva ne pronađu počinitelji, te da bi, možda, bilo dobro, kako kaže, da bi se i javnim činom sramoćenja stane na put ovakvim i sličnim vandalizmima.

Skrnavljenje Sefer-begove džamije osudila je uime Grada Banja Luka načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović ističući da iza takvog čina ne stoji lokalna zajednica, već se radi o pojedinačnim vandalizmima.
''Pravosudni i sigurnosni organi trebaju uložiti maksimum napora da se počinitelji ovakvih nedjela pronađu i adekvatno procesuiraju'', ukazala je Radovanović.

Uime Židovske zajednice u BiH Igor Kožemjakin također je konstatirao da nije dobro da je ova džamija ponovo na meti vandala te uz osudu takvog čina ističe da vjernici moraju dići svoj glas protiv ovakvih nedjela.

''Moramo zaštiti pravo svih vjernika da u miru i dostojanstvu mogu obavljati svoje molitve'', rekao je Kožemjakin i istovremeno apelirao na vjernike u Banja Luci da ostanu pribrani te da se nikako ne osvećuju.

I on je apelirao na nadležne organe da otkriju i procesuiraju počinitelje, ističući da nije dobro što je politika kažnjavanja u slučajevima napada na vjerske objekte slaba, jer su kazne niske, uvjetne ili novčane, dok nitko nije otišao u zatvor zbog rušenja vjerskih objekata.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve, svećenik Zoran Pajkanović također smatra da se u osnovi svake vjere propovijeda ljubav te da bi se to vjersko osjećanje na taj način trebalo i manifestirati, zbog čega se osuđuje čin skrnavljenja svakog vjerskog objekta.

Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Emir Kovačević je potvrdio da se, nažalost, povećao broj napada, posebno skrnavljenja, vjerskih objekata u BiH.

U prvoj godini monitoringa napada na vjerske zajednice u BiH, koje je radilo Međureligijsko vijeće, bilo je 55 takvih slučajeva, druge godine 27, treće 37, a ove godine, za prvih šest mjeseci, već je bilo 20 napada.

''Imamo povećanje broja napada na vjerske objekte što nas zabrinjava i pozivamo nadležne institucije, prvenstveno policiju i pravosuđe, da s posebnom pažnjom prate ovakve slučajeve i da ih po hitnom postupku procesuiraju kako bi svi počinitelji dobili zaslužene kazne'', naveo je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close