Roman

Posljednji – Objavljen novi roman Anite Martinac

Kultura / Flash | 02. 09. 2016. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi roman književnice Antie Martinac, pod nazivom Posljednji, objavljen je ovih dana u nakladi Ogranaka Matice hrvatske Čitluk i Vinkovci.

Kako je napisao Miljenko Stojić, književnik, novinar i franjevac, radnja i ovoga romana je stvarna baš poput one iz Anitina prethodnog romana 'Medaljon'.

''Vrlo brzo ćemo primijetiti da u središtu radnje nisu neki glavni junaci, već zapravo sama ta radnja. Muka se nadvila nad vjerujući hrvatski narod. Stoljećima nije imao države, pa ju je dobio i onda su se počele događati teške stvari. Nasrnuli su na nju s raznih strana. Ona se branila kako je znala i mogla. Sudarili se snovi i stvarnost. Tko je jači? Možemo i trebamo tu nit slijediti kroz čitav ovaj roman. Ona nam zapravo objašnjava što je progonjene održavalo kad se na njih sručilo ratno zlo'', napisao je Stojić navodeći kako očito Anitu Martinac pri sastavljanju ovoga djela nije vodila namisao književnog uspjeha pod svaku cijenu.

Marijan Mandić, povjesničar i književnik naveo je kako se Martinac ''odlikuje osobom koja jako pozna problematiku o kojoj piše s povijesne, zemljopisne, političke, ljudske i emotivne strane''.

''Martinac ima izvanrednu moć proboja u ljudske duše za kojima traga po Hercegovini, Bosni, Slavoniji, Njemačkoj, Kanadi, SAD-u, Austriji, Novom Zelandu; po literaturi i katastru. Spremna je poći na kraj svijeta provjeriti činjenicu i upisati je u svoju bilježnicu i uklopiti u roman. Kod nje nema fikcije, pretpostavki, sumnje, izmišljenih likova i zbivanja; kod nje postoji samo gola istina o stradanju hrvatskog čovjeka 1945. i godina koje slijede. Autorica romana puno će toga ponuditi u svom romanu 'Posljednji' znanstvenicima humanističkih katedri širom svijeta, a poznajući dobro povijesne prilike 1945., kako na prostoru Hercegovine tako i diljem Europe i šire, neće ostaviti ravnodušne ni filmske ni dramske redatelje koji će se dobro pozabaviti njezinim romanom'', napisao je Mandić.

Promocija romana zakazana je za 16. rujna 2016. u hotelu Brotnjo, Čitluk.

Kopirati
Drag cursor here to close