Mir, harmonija, suživot

Poruka iz Mostara: Religija se neopravdano identificira kao destruktivna snaga

Kultura / Flash | 18. 05. 2015. u 10:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Religijske institucije same ne mogu riješiti vjerske i etničke tenzije ili sukobe, ali na mladima iz vjerskih zajednica ostaje da autentično tumače svoje religije kakva jesu, a one su religije mira, harmonije, suživota i suradnje, poruka je javnih govorenja organiziranih u Mostaru pod nazivom "Vjera i oprost“.

Studenti triju teoloških fakulteta Dragana Topić (Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu), Resul Alić (Fakultet islamskih nauka u Sarajevu) i Miloš Jonjić (Pravoslavni bogoslovni fakultet Foča) govorili su danas u Mostaru na temu mira i pomirenja te o vrijednostima mira na području BiH.

Kako se moglo čuti u njihovim referatima, fakulteti vjerskih znanosti imaju ulogu predstaviti svoju religiju kakva je, a to je religija mira i religija koja je tolerantna prema drugim religijskim i nereligijskim uvjerenjima.

''Naime, vrlo često se, što opravdano, a većinom neopravdano religija identificira kao destruktivna snaga u BiH koja producira daljnje etničke i vjerske težnje'' kazao je u svom referatu uz ostalo student Resul Alić.

Po riječima nacionalnog koordinatora USAID-ovog projekta Siniše Sajevića, Javno govorenje "Vjera i oprost" jedna je od mnogobrojnih aktivnosti četverogodišnjeg projekta PRO-Budućnost koji ima svrhu izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH.

"Ovaj projekt, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane, aktivno djeluje u 30 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine", kazao je Sajević.

Na Javnom govorenju su uz studente bili i predstavnici civilnog društva iz Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close