O sevdahu

Portreti čuvenih pjevača sevdalinki predstavljeni Mostaru

Kultura / Flash | 13. 10. 2016. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Aluminij u Mostaru otvorena je izložba srbijanske akademske slikarice Ane Đorđević. Izložba ''Svedah, o sevdahu i drugim pticama'' donosi jedinstveni postav koji ujedinjuje sevdalinku i slikarstvo.

Postav je, osim sevdahu, posvećen i njegovim istaknutim predstavnicima, a slikarica pojašnjava kako je nastajao kroz prizmu njezine osobne slikarske ikonografije.

Tako i obiluje portretima čuvenih pjevača sevdalinki, poput Zaima Imamovića, Himze Polovine, Nade Mamule i Zehre Deović, ali i mlađih uspješnih izvođača ovoga zahtjevnog glazbenog roda, kao što su Damir Imamović, Božo Vrećo, i drugi.

''Možda sam odabrala ja sevdah, a možda je on mene. Ja sam u određenom trenutku naišla na sevdah i shvatila da oni koncepti koji se u ovoj glazbi pojavljuju su meni jako bliski'', rekla je Đorđević i dodala da je zaljubljena u sevdah. Rekla je kako je kroz ovu izložbu dala svoj doprinos ''novom sevdahu''.

Inače, Ana je Đorđević rođena 1974. godine u Aranđelovcu. Studij počinje na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu (Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu), a nastavlja u Granadi (Kraljevina Španjolska), na tamošnjemu fakultetu likovnih umjetnosti Alonso Cano, na kojemu je i diplomirala 2004. godine, kao stipendistica španjolskoga ministarstva prosvjete. Od dosad ukupno ostvarenih deset samostalnih izložbi, čak ih je pet organizirala u Španjolskoj, jednu u BiH i četiri u rodnoj Srbiji.

Sudjelovala je i u cijelom nizu skupnih izložbi u Belgiji, BiH, Slovačkoj, Srbiji i u Španjolskoj, kao i u mnoštvu likovnih radionica, kolonija, bijenala i drugih projekata. Osim slikanja, bavi se i pedagoškim radom, pjevanjem i pisanjem. Živi i djeluje u Aranđelovcu.

Izložba će biti otvorena do 28. listopada 2016. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close