Foča

Položen kamen temeljac za Aladža džamiju

Kultura / Flash | 30. 05. 2014. u 16:17 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom ceremonijom polaganja kamena temeljca, danas je u Foči ozvaničen početak radova na ponovnoj izgradnji Aladža džamije. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović istaknuo je u svojoj hutbi da muslimani i pravoslavci mogu živjeti zajedno jer su upućeni jedni na druge, kako u svakodnevnim poslovima tako i u teškim životnim prilikama, kao što su poplave koje su nas zadesile.

"Povratimo ljudsko dostojanstvo i dobrotu, a neka obnova Aladže bude povod i prilika za to", poručio je reis Kavazović. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je obnova objekata kao što su džamije, mostovi i medrese poruka i onima koji nas vole i onima koji nas ne vole, da uvijek pobjedi dobro nad zlom i graditelji nad rušiteljima.

"Ovo je možda i najveća džamija u BiH po mišljenju stručnjaka i danas je veliki dan za Foču i za BiH. Zaista sam počašćen što sam položio kamen temeljac na Aladža džamiju", rekao je Izetbegović. Načelnik općine Foča Radisav Mašić kazao je da je Aladža jedan od najznačajnijih sakralnih spomenika i najznačajnijih povijesno - dokumentarnih spomenika islamske kulture, te da se ona po svojoj vrijednosti može porediti s drugim spomenicima izgrađenim u prvoj polovini 16. stoljeća.

"Mi u Foči nastojimo na sve načine da uspostavimo dobre odnose i pozivamo sve ljude koji su u Foči da se ovdje osjećaju kao u svom zavičaju, a obnavljanje ovog spomenika nakon 20 godina znači uspostavljanje novih mostova prijateljstva", naglasio je Mašić.

Veleposlanik Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz istaknuo je da je posebno sretan što mu se na kraju mandata ukazala prilika i čast da prisustvuje ovoj svečanosti, te dodao da se prethodno sastao s načelnikom općine Foča koji je također izrazio svoje zadovoljstvo zbog današnjeg postavljanja kamena temeljca.

"Izuzetno me raduje što će sve radove na ponovnoj izgradnji džamije financirati Direkcija vakufa Republike Turske i nadam se da ćemo se uskoro vidjeti na otvaranju ove džamije", potcrtao je Yildiz. Predviđeno je da radovi na ponovnoj izgradnji Aladža džamije započnu odmah nakon polaganja kamena temeljca, a izvođač će biti turska firma 'Sama Insaat'.

Protokol na obnovi Aladža džamije potpisali su u ožujku ove godine Direkcija vakufa Republike Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH, a projekt obnove odobrili su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Kopirati
Drag cursor here to close