Pravoslavni Božić

Polnoćka u Čapljini: Povratak na ognjišta dokaz je ljubavi i vjere u Krista

Kultura / Flash | 06. 01. 2017. u 23:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paroh čapljinski Marko Gojačić služio je noćas u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini ponoćnu božićnu liturgiju. Na služenju liturgije okupilo se oko 220 vjernika iz čapljinske općine.

Prije polnoćke ispred crkve uz molitvu su naloženi badnjaci, nakon čega je uslijedio vatromet, a onda su se vjernici zajedno sa parohom uputili u crkvu gdje je služena liturgija.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josipu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Badnja večer je obiteljski praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, a karakteriziraju ju i lijepi narodni običaji.

Paroh Gojačić je u svojoj božićnoj poruci istaknuo kako se dijete Krist rodi na današnji dan skromno, u štali Betlehemskoj, a njegovo rođenje značilo je početak našeg spasenja.

''Među nama ne smije biti mržnje, nego mora uvijek vladati radost i ljubav. Moramo se okrenuti bližnjemu svome, jer je to smisao života. Sveto pismo u sebi nosi samo jednu jedinu riječ - ljubav, i zato ako nema ljubavi, onda ni mi sami nismo sretni, a ako je ima, možemo sve.

Ova naša pravoslavna zajednica u čapljinskoj parohiji je mala, ali ima veliko srce i nosi u sebi veliku ljubav, što je njen najveći značaj. Volio bih da u budućnosti ova zajednica bude sve bolja, da se zajedno radujemo svakome danu i da volimo onoga koji je pored nas, te da članovi zajednice ostanu vjerni crkvu i samom Gospodu, ma kako god život bio težak i kakve god kušnje ih snađu'', poručio je Gojačić.

Obraćajući se okupljenim vjernicima rekao je kako je uvjeren da oni jesu vjerni crkvi i Bogu.

''Vi ste se vratili na svoja ognjišta, obnovili ste svoje kuće i započeli ste novi život ispočetka, a svi znamo da to nije bilo lako. No sve ste to postigli jer ste vjerovali i vjerujete u Gospoda i nosite u sebi ljubav prema njemu i prema bližnjemu svome'', poručio je Gojačić u svom govoru.

Svim pravoslavnim vjernicima u Čapljini, Hercegovini i svijetu poželio je čestit i blagoslovljen Božić.

''Ovim putem, kao paroh čapljinski, ispred crkvene općine Čapljina svim pravoslavnim vjernicima sa ove parohije želim da božićne praznike i Kristovo rođenje dočekaju u miru i ljubavi, uz tradicionalnu čestitku - mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi'', istaknuo je paroh čapljinski Marko Gojačić.

Kopirati
Drag cursor here to close