Drakula u Srebrenici

Poljubac leptira: Kako su vampiri ratovali po BiH

Kultura / Flash | 12. 11. 2014. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Europskom sveučilištu u Sarajevu predstavljena je knjiga 'Poljubac leptira' Jamesa Lyona koja na jedinstven način kombinira narodne predaje balkanskih naroda i modernu metaforičku zbilju vampirizma u nedavnom ratu i raspadu bivše Jugoslavije.

Lyon je ugledni politički analitičar i povjesničar. Doktorirao je povijest Balkana na prestižnom sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA) i posljednjih osamnaest godina proveo je u nevladinom sektoru, diplomaciji, ali i kao poslovni konsultant na projektima poslijeratne rekonstrukcije na Balkanu.

Osnivač je Fondacije za zaštitu povijesnog naslijeđa koja pro bono radi na projektu digitalizacije kulturno-povijesne građe Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Historijskog muzeja BiH. Radi i kao viši znanstveni suradnik u Centru za jugoistočne europske studije sveučilišta u Gratzu. Paralelno s tim intenzivno piše i objavljuje radove na temu Balkana. 'Poljubac leptira' je njegovo prvo književno djelo.

Promocija knjige, koja povezuje Srebrenicu i grofa Drakulu, je održana u velikoj sali Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS), a moderator je bila dr. Lejla Panjeta. Uvaženog gosta je primio rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Ogurlu, prorektor IUS-a Muhamed Ali, dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS), van. prof. dr. Muhidin Mulalić, prof. dr. Mesut Idriz i glavni tajnik, Emir Hadžikadunić.

U knjizi, kroz koji pisac čitatelja vodi kroz Miloševićevu Srbiju, inflaciju, strah, dezertere, ratne zločince, rijeke pune tijela, u jednom trenutku zaključuje kako su ratovi najbolje vrijeme za hranjenje vampira.

Roman prati Stevena Robertsa, američkog postdiplomca etnologa. Glavni lik će se, zbog Marka Slatine, profesora povijeti iz Kalifornije i pisma nepoznatog čovjeka na samrti iz Novog Sada, iznenada naći usred ratnog vihora na Balkanu.

U knjizi su kao vampiri predstavljeni Slobodan Milošević i Mira Marković. Vampiri su i pripadnici paravojnih srpskih formacija, pa i Arkan koji je u romanu predstavljen kao vampir dječjeg lica.

Tako Roberts tijekom istraživanja u Srbiji nailazi na legendu o 12 moćnih vampira. Ispostavlja se da su oni neprimjetno integrirani u sve važne institucije: jedan je važan faktor u Službi državne sigurnosti, drugi je zapovjednik specijalnih jedinica, tu je i general JNA koji zapovijeda vojskom u BiH, a vampiri svih balkanskih nacionalnosti.

Knjiga završava u svibnju 1992. godine kada grupa probuđenih vampira kreće u potragu za svojim vođom grofom Drakulom, koji je nakon pohoda 1476. godine ostao u Srebrenici.

Vampiri jedan drugom govore: Rat je. Nitko neće primijetiti ako nestane nekoliko tisuća ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close