žiri

Polanski se povukao sa dodjele 'Cezara'

Kultura / Flash | 24. 01. 2017. u 15:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Filmski redatelj  Roman Polanski povukao se danas sa dodjele filmskih nagrada "Cezar" u Francuskoj. Njegovo imenovanje prošlog tjedna za predsjedavajućeg žirija izazvalo je negodovanje organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje su zatražile bojkot dodjele nagrada sljedećeg mjeseca.

Redatelj je u SAD tražen nakon što je priznao da je imao seksualne odnose sa maloljetnicom.

"Kontroverza je ožalostila Polanskog i utjecala je na njegovu obitelj. Kako ne bi uznemiravao dodjelu 'Cezara', koja treba biti usmjerena na kinematografiju, a ne na predsjedavajućeg žirija, Polanski je donio odluku da ne prihvati poziv i neće predsjedavati ceremonijom", rekao je odvjetnik poznatog redatelja.

Francuska Akademija za filmsku umjetnost i tehniku, koja je zadužena za dodjelu "Cezara", prošlog tjedna je stala u obranu svog izbora. Francuska ministrica za prava žena Lorens Rozinol ocijenila je kao šokantnu odluku da Polanski predsjedava "Cezarom".

Peticiju putem interneta kojom se poziva da Polanski ne bude predsjedavajući žirija do kraja prošlog tjedna dobila je više od 42.000 potpisa. Slučaj Polanskog /83/, koji ima poljsko i francusko državljanstvo, desetljećima privlači pažnju svjetske javnosti.

On je priznao krivnju 1977. godine po optužbi da je imao seksualni odnos sa trinaestogodišnjom djevojčicom tijekom foto-snimanja u Los Angelesu. Polanski je odslužio kaznu od 42 dana zatvora poslije sporazuma sa američkim tužiteljstvom. Sljedeće godine pobjegao je iz SAD zbog straha da bu sud mogao preinačiti presudu i zatvoriti ga na više godina, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close