Prijedlog

Pogledajte nove promjene na grbu Banja Luke

Kultura / Flash | 11. 07. 2017. u 10:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić uputio je u skupštinsku proceduru odluku o utvrđivanju simbola tog grada, koji je, poslije obavljene javne rasprave, neznatno izmijenjen u odnosu na prethodno predloženo rješenje.

Prema prijedlogu odluke, grb se u odnosu na usvojeni nacrt, razlikuje kad je riječ o srednjem i velikom grbu, dok je mali grb ostao u formi kako je prvobitno i predložio autor grba i heraldičar iz Beograda Dragomir Acović.

Po odluci, koja će se pred odbornicima Skupštine Grada naći na sjednici 20. srpnja, iz srednjeg grba s bedemske krune uklonjena je fasada Banskog dvora koja se nalazila u prethodno usvojenom nacrtu odluke.

Istovremeno, najveće intervencije bile su na velikom grbu pošto je uklonjen lik jazavca u pozadini Petra Kočića, dok je iz postamenta brisana lenta i naziv grada, te na polovini uneseno lišće lipe, ukombinirano s listom kestena.

Skupština Grada Banje Luke je 5. travnja ove godine usvojila nacrt odluke o utvrđivanju simbola grada. Izmjene, iz kojih je proizišao konačni prijedlog, rezultat su provedene javne rasprave, stava Povjerenstva za utvrđivanje grba i samog autora grba.

Po ustaljenim pravilima heraldike, predloženi simbol grad koristi se u tri razine - kao mali (za opću i najčešću upotrebu), srednji i veliki grb.

Banja Luka još od veljače 2013. godine nema gradske simbole, jer je Ustavni sud RS-a proglasio grb Banje Luke neustavnim, jer su u njemu sadržani sami simobili srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close