Biti će završena 2026.

Pogledajte fascinantan završetak radova na Sagrada familiji nakon 144 godine

Kultura / Flash | 08. 07. 2014. u 15:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najpoznatijih i najljepših europskih bazilika, Sagrada familia u Barceloni, bit će završena 2026. godine - 144 godine nakon što je čuveni arhitekt Antonio Gaudi postavio kamen temeljac za tu veličanstvenu građevinu.

Sagrada familia (La Sagrada Família) je sigurno nešto najnevjerovatnije što možete vidjeti u Barceloni. Nezavršena katedrala već desetljećima je jedna od najupečatljivijih znamenitosti glavnoga grada Katalonije, ujedno i jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u cijeloj Europi, prenosi Radiosarajevo.ba.

Proslavljena bazilika s pet tornjeva životno je djelo proslavljenog arhitekte Antonija Gaudija (1852-1926), koji je još davne 1882. završio projekt i vodio radove sve do 1926. godine, kada je nastradao pod točkovima tramvaja.

Iako je većina Gaudijevih skica i projekata uništena za vrijeme Španjolskog građanskog rata što je znatno usporilo radove, pedesetpetogodišnji arhitekt Jordi Faulí konačno će realizirati zamisao Gaudija, koji je postavio uvjet da se katedrala gradi isključivo donacijama, što se do danas poštuje iako su se često mogli čuti prigovori da na taj način katedrala nikada neće biti završena.

"Moj klijent je Bog, a njemu se nigdje ne žuri", kratko je odgovarao Gaudi.

Iako ova bazilika i danas izgleda spektakularno, kada se završi imat će potpuno drukčije dimenzije i strukturu, ali i još fascinantniji izgled. O tome najbolje svjedoči video koji prikazuje proces građenja po fazama i finalno oblikovanje Sagrada familia, koja bi trenutnom dinamikom radova trebala biti završena 2026. godine, prenosi Radio Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close