Mostar

Pogled kroz dugu: Samostalna izložba crnogorskoga slikara Darka Đurovića

Kultura / Flash | 09. 10. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješan crnogorski akademski slikar mlađega naraštaja, Darko Đurović, predstavit će se po prvi put hercegovačkomu likovnom općinstvu. U Salonu 2 Galerije Aluminij izložit će dvadeset svojih djela, uokvirenih u ciklusu pod nazivom Pogled kroz dugu. Svečanost otvorenja njegova samostalnog postava uglavljena je za četvrtak, 15. listopada, s početkom u 19 sati.

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, europskih pa i svjetskih slikara fantastike, dok arhitekt, slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić za toga mladog autora ističe kako nam je predočio svoja figuralna, vrlo sadržajna i jezgrovita slikarska istraživanja te kako je riječ o slikaru na kojega se u budućnosti mora itekako ozbiljno računati.

''Boja i svjetlo su slikareva sredstva par exellance, što se očituje u dramatičnoj, ekspresivnoj, ružičastoj koži, već načetoj, čovjeka čiji udovi su na sličan način istegnuti kao Dalijevi meki satovi. Inventivnom uporabom tih plastičnih sredstava, Đurović gradi svijet začudnoga, psihodeličnog, oniričnog, opskurnog...'', zapisuje povjesničarka umjetnosti Nataša Nikčević, a ravnateljica Središta za suvremenu umjetnost Strategie Art iz BeogradaNina Mudrinić zaključuje kako, u ovomu kaotičnom svijetu, Darkove slike sjaju.

Djela su rađena u tehnikama ulje na platnu i ulje na lesonitu. Sam autor nam kazuje kako tema pripada iracionalizmu odnosno propituje iracionalno ponašanje ljudi.

''Onaj koji stvara, u sebi obogaćuje nagon, a onaj koji to ne čini, sklanja ga i umiruje. Kada sam postao svjestan kako slikam iracionalno ponašanje, u meni se ta težnja učvrstila i to je mojim stalnim dodirom s katastrofičnim, na samoj granici s onim što potiče ljude da to čine. Svoju potrebu u početku nisam mogao sažeti u jasan plan, da bi se pojavila u zraku, premda ničemu nisam dopuštao takovo što... To neidentificirano mjesto u kojem se kreću misli samorazvojnom je supstancom ili ljubavlju i ta supstanca otvara pore cjeline, saznanja cjeline, dok se ideja ljudske iracionalnosti usložnjava na ilegalnu razinu, u kompromitirajuća stanja, krajnji subjektivizam…'', kazao je umjetnik.

Inače, Darko je Đurović rođen 1982. godine u Podgorici (Crna Gora). Nakon završetka Srednje likovne škole Petra Lubarde u Cetinju (Crna Gora), slikarstvo je diplomirao na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Marka Musovića. Članom je Udruge likovnih umjetnika Crne Gore, dosad je ostvario osam samostalnih izložbi, njih sedam u rodnoj Crnoj Gori (Bar, Kotor, Pljevlja, Podgorica i Tivat) i jednu u Srbiji (Beograd), te sudjelovao na više skupnih u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji. Godine 2012. dobio je nagradu ULUCG-a, imena Milunović, Stijović, Lubarda, za sliku. Živi i stvara u Podgorici.

Kopirati
Drag cursor here to close