Zajednička inicijativa

Podrška iz Mostara inicijativi da se Matvejević kandidira za Nobelovu nagradu

Kultura / Flash | 09. 03. 2016. u 16:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitet „Džemal Bijedić“ i Centar za mir i multuetničku suradnju iz Mostara pridružuju se zajedničkoj inicijativi uglednih profesora s Univerziteta „La Sapienza“ iz Rima i Univerziteta u Bariju, kao i širokog kruga talijanskih književnika, filmskih i kazališnih djelatnika, novinara i direktora časopisa i brojnih kulturnih institucija, da se akademik Predrag Matvejević kandidira za prestižnu Nobelovu nagradu za književnost.

''Sama činjenica da je ovakva inicijativa potekla od tako autoritativnih osobnosti, kakav je nedavno preminuli talijanski književnik Umberto Eco i ugledni književnik, profesor i docent sa Sveučilišta u Bariju, Nicola Carnimeo, a odmah zatim prihvaćena od širokog kruga uticajnih javnih i kulturnih radnika ne samo u Italiji, nego i u Republici Hrvatskoj i BiH, samo potvrđuje s koliko se uvažavanja prepoznaje i vrednuje književni opus, rad, trud i ukupno djelo Predraga Matvejevića'', kaže se u pismima koja su u ime akademske zajednice Mostara i ovdašnjeg Centra za mir, upućene univerzitetima ''La Sapienza'' u Rimu i u Bariju, kao i na zagrebačku kućnu adresu uvaženog Mostarca.

Univerzitet „Džemal Bijedić“ pridružuje se ovoj europskoj inicijativi i zbog činjenice da je Predrag Matvejević na ovom sveučilištu 18. svibnja 2006. godine proglašen počasnim doktorom znanosti, koje mu je dodijeljeno ''...za opći i kulturni prosperitet čovječanstva, implementaciju i afirmaciju građanskih tradicija i sloboda, prezentaciju kritičke znanstvene i estetske umjetničke misli, te za javnu slobodu ljudske riječi i izražavanja mišljenja.''

U stručnoj elaboraciji motiva i razloga za dobivanje ove prestižne titule između ostalog je rečeno kako je „malo u svijetu književno umjetničkih stvaralaca i aktualnih i avangardnih mislilaca, slobodoumnih kulturnih protagonista, parametara pravde i svjetionika za prave ljudske putokaze, kakav je Predrag Matvejević''.

''Svim svojim ljudskim, umjetničkim i znanstvenim moćima zaslužan je za razvoj književnosti, implementaciju i razvoj kritičke misli u svakodnevnicu običnog čovjeka ali i moćnika, kontinuiranu prezentaciju parametara za mjerenje dobra i zla, za prosvjetno-pedagoški rad, za humano i avangardno djelovanje, za opći razvoj kulture, znanosti, umjetnosti, za vlastita književna ostvarenja.

Matvejevićevo djelo neposredan je putokaz kako biti i ostati čovjek, kako reći NE i DOSTA, kada to hrabro i glasno treba kazati, kako biti pritom dosljedan i pravičan, aktualan i avangardan, stvaralački nesputan i slobodan, kako riješiti vrijeme smrti i prijezira, nacionalne i svih drugih diktatura, kako biti i ostati humanist i svjetski čovjek i stvaralac'', navedeno je u obrazloženju počasnog zvanja doktora nauka, mostarskog Univerziteta i u pismu kojeg potpisuje prof.dr. Sead Pašić, rektor Univerziteta.

Prepoznavajući i identificirajući ranije široki aspekt izrazito važnog i značajnog društvenog djelovanja jednog od vodećih europskih intelektualaca, sveučilišnog profesora, književnika i filozofa, Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara dodijelio je akademiku Predragu Matvejeviću svoje visoko priznanje „Mimar mira“ za 2014. godinu, izdvajajući ga među drugim istaknutim pojedincima iz BiH i regije, koji su osim svojim književnim radom i djelom, također dali prepoznatljiv doprinos na izgradnju mira i povratku povjerenja među narodima na prostorima regije ex-Jugoslavije. Priznanje „Mimar mira“ dodjeljuje se svake godine uz 23. srpnja - rođendan novog Starog mosta u Mostaru.

Podržavajući inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost, Centar za mir i multietničku suradnju iz Mostara podsjeća i koliko je bilo važno da postoje ljudi u svijetu koji su, poput Matvejevića, učinili nemjerljiv doprinos stvaranju ambijenta u europskim pa i svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na BiH.

''Takvi ljudi, kakav je i Matvejević, bili su uz nas cijelo vrijeme i, bez ustezanja i zadrške, snažno podizali glas i govorili istinu o nečovječnim i apsurdnim srednjovjekovnim opsadama, izgladnjivanju i ubijanju gradova poput Sarajeva, Vukovara, Mostara, Dubrovnika i drugih mjesta i gradova u regiji tokom ratova na jugoistoku Evrope iz devedesetih'', stoji u pismu kojeg su uime mostarskog Centra za mir potpisali osnivač i direktor Safet Oručević i predsjednik Upravnog odbora Centra Alija Behram.

Zbog svega, čini nam izuzetnu čast i zadovoljstvo što se na ovaj način pridružujemo širokom intelektualnom i kulturnom krugu ustanova, institucija i časnih pojedinaca iz Italije, Francuske, BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja, mjesta i gradova, koji su se svrstali uz ime i djelo našeg velikog prijatelja i humaniste svijeta, Predraga Matvejevića, i uz njegovu kandidaturu za prestižu Nobelovu nagradu za književnost - stoji na kraju inicijative iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close