Sabor trubača u Guči

Počinje najveća trubačka fešta na Balkanu

Kultura / Flash | 06. 08. 2014. u 08:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravicom domaćina, podizanjem zastave i intoniranjem himne manifestacije "Sa Ovčara i Kablara", danas je otvoren 54. Sabor trubača u Guči u Srbiji.

Domaćin ovogodišnje manifestacije, predsjednik Udruge književnika Srbije Radomir Andrić poručio je da Sabor snaži prijateljstvo među narodima.

"Ovo je najveća svetkovina ljubavi, prijateljstva, druženja i veselja uz zvuke trube radosnice i nadam se da će trajati još mnogo godina", rekao je Andriuć prilikom otvaranja, prenosi Tanjug.

Ove godine bit će 1.080 sudionika u programu, a pored glavnog natjecanja, orkestri iz nekoliko zemalja Makedonije, Italije, Moldavije, Slovenije i drugih nadmetat će se u međunarodnoj kategoriji.

Za zlatnu trubu u nedjelju natjecat će se 17 orkestara, među kojima je i jedna dama, 21. godišnja Danijela Veselinović s orkestrom iz Arilja.

Organizatori očekuju oko 450.000 posjetitelja, a cijena smještaja kreće do 30 eura u motelima u Guči, dok je na prilazima varošici 15 eura.

Osim sviranja na trubi, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, a posjetitelji će moći upoznati i sa starim zanatima, narodnim stvaralaštvom, umjetničkim djelima na brojnim izložbama.

Najveća trubačka fešta na Balkanu trajat će do 10. kolovoza.

Guča je "prijestolnica trube" od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "National Geographic“ među 10 najbitnijih događaja u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close