Amatersko kazalište

Počela 'Fedra' najstariji kazališni festival u BiH

Kultura / Flash | 14. 07. 2016. u 06:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić sinoć je službeno otvorio 44. teatarski festival BiH „Fedra“, koji će trajati do 20. srpnja.

Organizator festivala je Kulturno-sportski centar, u partnerstvu sa teatrom „Fedra“, dok je generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

Dobrodošlicu sudionicima festivala i brojnim gostima poželio je, uime organizatora, direktor Vahid Duraković.

''Radi se o najstarijem festivalu u BiH, koji je prvi put održan 1959. Uspjeli smo održati dugogodišnju tradiciju i ja vjerujem da će ovaj festival još dugo živjeti. Hvala svima koji nam pomažu u njegovoj realizaciji'', kazao je Duraković.

Posebnu zahvalnost uputio je bugojanskom načelniku Hasanu Ajkuniću, koji je osigurao financijska sredstva za održavanje festivala i boravak članova gostujućih kazališta u Bugojnu.

Veoma važno je, dodao je, to što Kazališni festival BiH „Fedra“ ima suradnju s festivalima u inozemstvu.

''Onaj tko pobjedi ovdje, ide na Festival amaterskih kazališta u Hrvatskoj, kao i na festival u Srbiji. Na taj način, stimuliramo amaterska kazališta u BiH i saznajemo na kojem nivou je amaterska scena u regiji'', naglasio je Duraković.

Pozvao je, također, građane Bugojna i susjednih općina da u što većem broju posjećuju predstave, koje je izbornik Vojislav Vujanović uvrstio u natjecateljski dio programa, kao i brojne prateće sadržaje festivala.

Nakon svečanosti otvaranja festivala, glumačka ekipa Teatra „Total“ iz Visokog odigrala je prvu predstavu natjecateljskog karaktera na festivalu.

Riječ je o predstavi „Hasanaginica“ koja predstavlja remake predstave iz 1994. koju je Teatar „Total“ obnovio u znak sjećanja na Gordanu, Veru i Zaima Muzaferiju, troje preminulih umjetnika, koji su ostavili neizbrisiv trag u visočkom i bh. kazalištu.

U natjecateljskom dijelu programa 44. kazališnog festivala „Fedra“ publika će večeras moći pogledati predstavu „Učiteljice“ HKUD Didak – Gradnić iz Čitluka.

Tekst za predstavu napisao je Dragan Komadina, a režiju Robert Pehar.

Sutra je na rasporedu predstava Teatra „Fedra“ Bugojno pod nazivom „Đavolja posla“, za koju je režiju napisala prof. Senada Milanović.

Narednih dana, predstavit će se članovi GP “Jazavac“ iz Banje Luke, Gradskog pozorišta iz Gradiške, Banjalučkog studentskog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Trebinja i Pozorišta Travnik.

Stručni žiri 44. kazališnog festivala BiH „Fedra“ čine glumica Narodnog pozorišta RS-a Ljiljana Čekić, prof.dr. Sulejman Bosto i poznata bh glumica Faketa Salihbegović-Avdagić.

Predstave će ocjenjivati i Žiri publike, koji broji deset članova.

U planu je, također, realizacija brojnih sadržaja u pratećem programu festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close