Sloveniju ne zanima

Plečnikov stolac prodan u Češkoj, Slovenija nije pokazala zanimanje za svog slavnog arhitekta

Kultura / Flash | 29. 02. 2016. u 11:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drveni stolac nekadašnjeg češkog predsjednika Tomaša Masaryka, prodan je u nedjelju na dražbi u Pragu za 40.700 eura, sedam puta više od isklične cijene, a Slovenija nije pokazala nikakav interes za to djelo svojeg najpoznatijeg arhitekta i dizajnera Josipa (Jože) Plečnika.

Kontaktirali smo slovenske vlasti i muzeje, ali nije bilo interesa, rekao je predstavnik praške aukcijske kuće Sipco za Slovensku televiziju.

Jože Plečnik (1872-1957) najslaviji je slovenski arhitekt i urbanist koji je u secesijskom stilu oblikovao centar Ljubljane, među ostalim staru ljubljansku tržnicu, groblje Žale, Tromostovje, više crkava i zgrada.

Nerealiziranim su ostali njegovi nacrti iz 1947. za "Slovensku akropolu", odnosno "Katedralu slobode" koji se nisu svidjeli tadašnjim vlastima.

Plečnik je od 1911. do 1921. godine djelovao u Pragu kao nastavnik dekorativne umjetnosti na školi za umjetnički obrt.

Na poziv predsjednika Tomaša Masaryka oblikovao je pokućstvo u dvorcu Hradčani koji je postao predsjedničkom rezidencijom.

Za Masarykov radni prostor izradio je tri jednaka stolca s profiliranim dijelovima iz američkog oraha, naslonom za ruke i crnom kožom.

Komunističke vlasti u Čehoslovačkoj su Plečnikov namještaj u Hradčanima zamijenili drugim koji su držali modernijim, pa su se i Plečnikovi naslonjači s vremenom našli u privatnim kolekcijama, ali su morali biti temeljito restaurirani jer ih je načeo zub vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close