Poezija

Plavski književni susreti rezervirani samo za žene

Kultura / Flash | 29. 09. 2014. u 13:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 26. do 28. rujna održali su se 38. po redu Plavski književni susreti, koji su ove godine bili posvećeni ženskom poetskom stvaralaštvu – novost u Crnoj Gori, a možda i u regiji kad je riječ o višednevnim književnim manifestacijama.

Plavske književne susrete organizirao Centar za kulturu Plav i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i općine Plav, a u programu su se uz najpoznatije pjesnikinje iz Crne Gore (Blaga Žurić, Jovanka Vukanović, Janja Raonić, Šejla Hoti) našle i afirmirane autorice iz Bosne i Hercegovine (Lidija Pavlović-Grgić, Anita Martinac i Vesna Hlavaček), Srbije (Radmila Lazić, Nadija Rebronja, Danica Vukićević, Jasmina Topić i Čarna Popović) i Ko¬so¬va (Albina Idrizi).

Sudionice jednog od najdugovječnijih i najreprezentativnijih književnih događaja u regiji predstavile su se u petak u školama u Plavu te obližnjem Murinu, gdje je upriličen program u kojem su svoje stihove uz gošće govorili i učenici, a voditelj je bio prof. Zoran Jokić.

U Centru za kulturu uslijedila je izložba slika „Retrospektiva slika Likovne kolonije Plavsko jezero“ koja je kroz likovni izraz brojnim posjetiteljima ponudila pogled na brojne prirodne i kulturne znamenitosti plavskog kraja, a posljednji program 26. rujna bio je „Književni portret Radmile Lazić“, posvećen djelu jedne od najistaknutijih srbijanskih književnica, koju su predstavili crnogorski dramski umjetnik Ismet Šljuka i srbijanski književni kritičar Nenad Milošević.

Predvođeni direktorom Centra za kulturu Plav Alijom Redžematovićem i Emilom Redžematovićem, umjetničkim direktorom Plavskih književnih susreta, sudionici su drugog dana krenuli na izlet koji je obuhvatio neke od mnogobrojnih prirodnih i turističkih atrakcija grada Plava i okolice.

Središnja književna večer manifestacije pod geslom „Čuj, reći ću ti svoju tajnu“ dogodila se u subotu navečer 27. rujna u velikoj dvorani Centra za kulturu u Plavu. Otvorio ju je načelnik Plava Orhan Šabanović, a moderator je bio dramski umjetnik i profesor Ismet Šljuka. Nakon kratkog predstavljanja, svaka je sudionica na oduševljenje nazočnih pročitala po tri pjesme, a sudjelovale su: Blaga Žurić, Jovanka Vukanović, Janja Raonić, Šejla Hoti, Lidija Pavlović-Grgić, Anita Martinac, Vesna Hlavaček, Radmila Lazić, Nadija Rebronja, Danica Vukićević, Jasmina Topić, Čarna Popović i Albina Idrizi.

Posljednji dan manifestacije bio je obilježen sadržajima u čast stvarateljskog opusa velikog crnogorskog književnog klasika Huseina Bašića, na čija su djela svojim izlaganjima podsjetili eminentni stručnjaci iz cijele regije.

Nakon, po izjavama sudionika i publike, izvrsno organiziranog višednevnog kulturnog događaja bili su zadovoljni i organizatori.

Direktor Centra za kulturu Plav Alija Redžematović je istaknuo kako je prvi put u 38-godišnjoj tradiciji napravljen programski iskorak sa samo ženskim sudionicima u pjesničkom programu, te kako je odabir sudionica bio pun pogodak, što su posvjedočile i reakcije mnogobrojne publike.

''S obzirom da su na 37 prethodnih književnih susreta gostovali i autori i autorice, mjerodavni savjet i ja odlučili smo da ovaj put sudjeluju samo žene i to žene iz regije, kako bi uveli neku novinu, unijeli neki progres te dokazali kako je ta rodna ravnopravnost prisutna u našoj sredini. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo ovako okupili najeminentnije ljude koji su izoštrili svoja pera'', rekao je Alija Redžematović.

Podsjetivši kako manifestacija od samog početka nastoji promicati samo najbolje u pisanoj riječi, te poručiti kako su iz tog djela Crne Gore potekli najveći pisci kao što su Dušan Kostić, Radovan Zogović, Husein Bašić, Zuhdija Hodžić i plejada drugih, umjetnički direktor Plavskih književnih susreta Emil Redžematović kazao je kako je 38. izdanje festivala izuzetno uspjelo: ''Doveli smo samo pjesnikinje i to one koje imaju takvu prošlost u pisanju, da smo oduševljeni njihovim prisustvom, a posebno se zahvaljujem ekipi iz BiH – nije samo Sarajevo zastupljeno već smo se proširili i na Mostar i na Konjic''.

Organizaciju događaja, poetski izbor, kolegice pjesnikinje i publiku pohvalile su i sudionice iz BiH, istaknuvši izuzetan prijateljski i profesionalan pristup ekipe Centra za kulturu Plav i svih ostalih koje su susrele. Lidija Pavlović-Grgić, Anita Martinac i Vesna Hlavaček prenijele su nam i da ih je fascinirala predivna priroda koja se rijetko gdje viđa, dok će se zbog svega doživljenog opet vrlo rado vratiti i na manifestaciju i na turistički obilazak Plava i njegove okolice.

Kopirati
Drag cursor here to close