Svjetski poznati duo

Planetarno popularni Stefan Milenković i Edin Karamazov najavili koncert u Čapljini

Kultura / Flash | 07. 09. 2015. u 12:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stefan Milenković (violina) - Edin Karamazov (gitara) su dva velika umjetnika koja su svojom iznimnom kvalitetom plijenila pozornost širom svijeta.

Naime, ova dva svjetski poznata virtuoza održat će koncert u Čapljini 28. rujna, i to povodom proslave Dana općine Čapljina i blagdana svetog Franje Asiškog, zaštitnika župe.

Stefan Milenković jedinstven je umjetnik izuzetno produktivne i dugotrajne scenske prisutnosti, profesionalizma i kreativnosti. Karijeru je započeo rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božic´nom koncertu u Washingtonu, SAD, za tadašnjeg americˇkog predsjednika Ronalda Reagana.

Sljedec´e godine svirao je za Mikhaela Gorbacheva. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II, dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Milenkovic´ je duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama,te je 2002.g. primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy.

Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina. Duboko posvec´en pedagoškom radu, u suradnji s Itzakom Perlmanom predavao je na cˇuvenoj muzicˇkoj akademiji Juilliard (New York, SAD) i Perlmanovom muzicˇkom programu, prije no što je prihvatio trenutnu poziciju izvanrednog profesora violine na Sveučilištu Illinois u Urbana-Champaignu (SAD).

Edin Karamazov svojim se izvedbama tijekom prošlog desetljeća dokazao kao jedan od najuzbudljivijih i najkarizmatičnijih svirača lutnje i gitare u svijetu. Potvrdila su to priznanja kritičara u Europi i Americi te brojne pohvalne kritike njegovih virtuoznih i emocionalnih izvedbi repertoara u rasponu od prvih zapisanih izvedbi iz 16. stoljeća pa sve do glazbe balkanskih Roma.

Svoj prvi solo nastup kao svirač na lutnji imao je 1998. godine ,a od tada je izveo i snimio više od 80 kompaktnih diskova s brojnim umjetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu glazbu. Kao interpret majstorske tehničke izvedbe na brojnim žičanim instrumentima iz raznih kultura i različitih razdoblja. Njegova diskografija, u izdanju Decca records, uključuje i nagrađivane albume Come, Heavy Sleep i The Lute Is a Song na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

Duo Milenković & Karamazov

Ova dva karizmatična glazbenika upoznali su se 2009. godine i osjetili snažan poriv za zajedničkim muziciranjem. Obojica su vrhunski glazbenici i obojici je pozornica dom.

U zajedničkom programu izvode djela glazbene baštine 20. St. čiji je zajednički nazivnik činjenica da su sva djela nastala na tradicijskoj glazbi, a pisali su ih najoriginalniji skladatelji 20. st. Nastupaju zajednički po cijelom svijetu.

Bljesak.info ekskluzivni je medijski pokrovitelj ovog velikog događaja u Čapljini.

Kopirati
Drag cursor here to close