Kulturno ljeto

Pjesničkom večeri započela manifestacija ''Trešnjeva nedjelja'' u Počitelju

Kultura / Flash | 02. 06. 2017. u 21:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetlosnom instalacijom i književnom večeri na kuli Gavrankapetanovića u Počitelju započela je ovogodišnja kulturna manifestacija ''Trešnjeva nedjelja''.

Pred okupljenim ljubiteljima poezije svoje stihove govorili su čapljinski pjesnik Jozo Jakiša, pjesnik i aforističar, također Čapljinac, Rasim Pršte, i dr. Đani Hot, višestruko nagrađivani bosanskohercegovački kantautor, koji je pjesnicima ujedno bio i pratnja na gitari.

Inače, manifestacija ''Trešnjeva nedjelja'' stara je nekoliko stotina godina, i oduvijek je predstavljala jednu od najljepših kulturnih manifestacija u Hercegovini.

Potječe iz vremena osmanske vladavine, kada je teritorij Hercegovine bio podijeljen na kapetanije te su na dubravskoj visoravni svu vlast imale dvije obitelji - Rizbanbegovići u Stocu i Gavrankapetanovići u Počitelju. Poznato je da se ove dvije obitelji nisu baš dobro slagale, ali su zato narod i omladina sa obje strane bili ''na istom tonu''. Pošto je Počitelj bio poznat po trešnjama i lijepim djevojkama, za berbe trešanja okupilo bi se mnoštvo mladih sa svih strana na proslavi pripremljenoj za ovu svrhu, što su pratila i ''ašikovanja'', pa i poneka nepodopština. Vlasti su u to vrijeme odlučili nazvati ovu manifestaciju ''Trešnjev petak''.

Dolaskom Austro-ugarske počinje i industralizacija Hercegovine, te se narod zapošljava, što na željeznici što u doganama (duhanskim stanicama), pa tbog takvih promjena dolazi i do promjene neradnog dana, tako da to više nije bio petak nego nedjelja. Prema tome se i naziv manifestacije promijenio iz ''Trešnjevog petka'' u ''Trešnjevu nedjelju''.

''Trešnjeva nedjelja'' trajala je u kontinuitetu dugi niz godina sa kratkim prekidima (za vrijeme ratova), pa je čak i ULUBIH uzeo za svoj dan, kada Međunarodna umjetnička kolonija otvara svoja vrata svim dobrohotnim ljudima i ljubiteljima umjetnosti. Za tu bi se priliku upriličio neki kulturno-umjetnički program, a treba reći da su se uvijek za vrijeme osmanskog, austrijskog, i poratnom obilježavanju, održavala kulturno–umjetnička događanja, zahvaljujući prije svega postojanju i radu kulturno–umjetničkog društva u Počitelju, a u novije vrijeme i Međunarodnoj umjetničkoj koloniji. Upravo zahvaljujući tom međunarodnom aspektu, može se slobodno reći da i ''Trešnjeva nedjelja'' ima međunarodni karakter.

Svojevremeno je i Turistički savez općine Čapljina, koji je bio organizator manifestacije ''Čapljinsko kulturno ljeto'', uzeo ''Trešnjevu nedjelju'' kao događaj koji bi službeno obilježio otvaranje ljetne turističke sezone.
Manifestacija ''Trešnjeva nedjelja'' nastavit će se u subotu, 3. Lipnja, turnirom u tavli koji će započeti u 10.00 sati u u Alagića prostoru (kod Mute), dok je u 12.00 sati na programu Počiteljski bazar koji će se održati na počiteljskim sokacima od kapije prema džamiji, a prilikom kojega će biti upriličena prezentacija tradicionalnih jela, pića i suvenira. U 21.00 sati na programu je svjetlosna instalacija na Tabiji.

U nedjelju, 4. Lipnja, program se opet nastavlja Počiteljskim bazarom na istoj lokaciji, dok je u 18.00 sati planiran nastup Damira Nikšića, koji organizira ULUBiH.
Mjesto događaja je Međunarodna umjetnička kolonija Počitelj. U 21.00 sati nastupaju Počiteljski tamburaši u bistrou ''Stari grad'', a bit će održana i predavajna Hafiza dr. Kenana ef. Musića. Manifestacija će biti zatvorena na sokacima starog grada Počitelja, koji će biti osvijetljeni svijećama.

Kopirati
Drag cursor here to close