Boris Lalić

Pisac s ulice objavio novu knjigu

Kultura / Flash | 11. 06. 2015. u 10:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Dobar život u vrijeme krize“, novi je naslov sarajevskog pisca Borisa Lalića, zbirka priča koja je danas izašla iz tiska. Laliću, inače dobitniku prve nagrade „Oslobođenja“ 2014. godine za kratku priču, ovo je treća knjiga od 2013., kada je izašao njegov prvi roman „100 %“, te 2014. – „Jackie's on the Road Again“. „Dobar život u vrijeme krize“ donosi 10 autorovih priča, te dvije gostujuće – Irhada Suljića i Zlatana Jovanovića.

Lalić je od svoje „seksne fantastike“ i „malograđanskog realizma“ napravio autentičan pravac i brend neposredne narodne bosanskohercegovačke proze, sa ulice, iz haustora, mračnih gradskih ćoškova, intime likova koje, premda lažu, petljaju, muljaju, psuju, maštaju i traže od drugih da im maštu uzmu pod stvarnost, ne osuđuje već naprotiv, razumije i voli, onakve kakve jesu, bez namjere da ih ocrni ili opravda, nego tek opiše, dočara i suoči s čitateljem.



Osim što piše, Lalić svoje knjige samostalno tiska i distribuira, onako kakva mu je i književnost, sa ulice, interneta – direktno u glavu, bez dodira sa bilo kakvim, mainstream ili drugim establišmentom.

Njegove knjige nisu namijenjene samo krugovima uske književne čitalačke publike u nas i u regionu, dapače, već svima, pa i onima koji gotovo i ne čitaju, a možda su baš željni iznenađujuće uzbudljive zamjene za buljenje u ekrane, kladioničarsku opsjednutost. Povratak čitanju i knjizi, Lalić ne vidi kao utopiju, on u nju vjeruje i zato književnost piše za one od kojih su možda mnogi pisci i izdavači odustali.

„Dobar život u vrijeme krize“ ilustrirali su umjetnici Boris Stapić i Saša Džino, a moguće je naručiti preko facebook stranice „Djl Elektra Mačkica roto press“, za vrijeme sunčanih dana ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, direktno od autora, te na sajamskim štandovima za nezavisnu književnu produkciju.

Kopirati
Drag cursor here to close