Patchwork Mostar

Patchwork Mostar: Art transverzala koja će povezati dvije obale rijeke

Kultura / Flash | 05. 11. 2014. u 10:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacija za modernu umjetnost i arhitekturu Färgfabriken u suradnji sa lokalnim partnerom, Agencijom lokalne demokracije Mostar, uz podršku Grada Mostara
organizira izložbu pod nazivom ''Patchwork Mostar''. Izložba se organizira pod pokroviteljstvom Swedish Postcode Lottery and Postcode Lottery Culture Fondation.

Otvorenje izložbe biti će upriličeno u zgradi Muzičke škole u Mostaru, Trg Musala, dana 07.11.2014. godine, sa početkom u 18:30 sati. Izložba će biti otvorena od 07. do 28.11.2014. godine.

Jedan od načina da se uspostavi dijalog i komunikacija među ljudima jeste kroz umjetnost. Ako neko želi razumjeti što će donijeti budućnost, onda mora prihvatiti prošlost, ali mora živjeti i u sadašnjosti. Izložba ''Patchwork Mostar'' želi prikazati ljude i gradove koji imaju sličnu sudbinu. Priče o Mostaru, Bejrutu i Štokholmu.

Kako bi se jasno pokazao ovaj fenomen, kao dio izložbe planira se projekcija dokumentarnih filmova, koji će ispričati priče o gradovima i njihovim ljudima, povijesti, sadašnjost i budućnost, emocije, identitet, društvena previranja, i slično.

Film će se koristiti kao vrijedan medij za prikazivanje brzih urbanih promjena, društveno, politički i arhitektonski. Dokumentarnim filmovima će se moći istražiti urbana povijest gradova i analizirati sadašnje urbane promjene.

Kako izložba ne bi bila shvaćena kao platforma serviranih podataka, odlučili smo napraviti izložbu koja će izazvati interes posjetitelja da sudjeluju u raspravama i diskusijama, kao i organiziranim radionicama. U tom kontekstu cijeli proces će imati oba aspekta, statični i interaktivni, navode iz Agencije lokalne demokracije Mostar.

Izložba će generirati oboje, date podatke, kao i informacije dobivene od posjetitelja. To će biti ključna točka izložbe, što će predstavljati društveni i ambijentalni dar gradu Mostaru. To će biti "art transverzala" koja će povezati dvije obale rijeke.

Suština je pokazati ljudsko biće, kroz prostorni dijalog, ali ujedno i monolog Mostara na temu "prošlost - sadašnjost – budućnosti“.

Želimo pokazati i dokazati da je prostor bez čovjeka samo bezgranično područje koje može i ne mora imati funkciju. Samo postojanje čovjeka i njegova prisutnost daje doprinos stvaranju iskoristivog prostora, koji dobiva smisao razumijevanja i artikuliranja čovjekove potrebe za prostorom. Čovjek je ključna figura naše izložbe, dodaju na kraju organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close