Bljesak u Istanbulu

Papa s carigradskim patrijarhom: Povijesni događaj za sretnu budućnost

Kultura / Flash | 30. 11. 2014. u 08:53 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo u okviru posjete Turskoj u subotu se sastao i sa carigradskim patrijarhom Bartolomejom kojem je poručio da je zajednička nada vodilja za mir, sreću i suradnju u svijetu, javlja Anadolija.

Papa Franjo je posjetio crkvu Carigradske patrijaršije u Istanbulu gdje je razgovarao sa patrijarhom Bartolomejom.

Prilikom posjete zvonila su zvona na crkvi, dok su na samom ulazu u bogomolju papu na svečan način dočekali patrijarh Bartolomej i mitropoliti pravoslavne crkve Iznika i Kadikoya.

"Zajednička nada nikada nam ne donosi razočarenje, jer nije utemeljena na našoj skromnoj snazi nego na vjernosti Bogu", rekao je papa.

Patrijarh Bartolomej je istaknuo da papa Franjo širi ljubav i prijateljske poruke gdje god da se nalazi.

"Vas, koji nosite ljubav bratstva, dočekujemo s velikom zahvalnošću i srećom. Visoko cijenimo ovaj sastanak i smatramo da je ovo povijesni događaj koji nagovještava sretnu budućnost", kazao je patrijarh.

Izrazio je iskrenu nadu da će papina posjeta okruniti bratske odnose između Katoličke i Pravoslavne crkve.

Papa Franjo je nakon posjete patrijarhatu otišao u diplomatsko predstavništvo Vatikana u Istanbulu gdje je sinoć prespavao.

Tijekomsubotnje posjete Istanbulu papa je obišao i džamiju Sultanahmet ili Plavu džamiju, jedan od najznačajnijih kulturno-povijesnih i islamskih vjerskih objekata u svijetu gdje se molio. Papa je drugog dana boravka u Turskoj u Istanbulu posjetio i muzej Aja Sofija.

Kopirati
Drag cursor here to close