Kurija

Papa propisao antibiotike za 15 bolesti

Kultura / Flash | 21. 12. 2015. u 12:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo zatražio je danas od vatikanskih dužnosnika da pokažu poniznost i trezvenost dok je predstavljao božićni "katalog vrlina" koje bi njegovi suradnici trebali slijediti nakon što ih je u ovo vrijeme prošle godine kritizirao zbog niza "grijeha" koje su počinili.

Papa se u božićnom obraćanju svojim suradnicima koji upravljaju Svetom stolicom, našalio da bi, nakon prošlogodišnje dijagnoze o "15 bolesti od kojih pati Kurija" sada trebao prepisati "antibiotike" za njihovo liječenje.

Simbolično on je to i uradio predstavljajući popis vrlina koje bi njegovi suradnici trebali slijediti u svom radu kao što su iskrenost, trezvenost, poštovanje i poniznost.

Papa se obratio okupljenim kardinalima i biskupima sjedeći, jer, kako im je rekao, već nekoliko dana ima gripu i ne osjeća se jakim, prenio je Tanjug.

Kurija je administrativni aparat Svete stolice. Ona predstavlja skup središnjih uprava koji pomažu papi u vršenju njegove službe.

Papa Franjo je prošle godine optužio pojedine članove Rimske kurije da žude za vlašću po svaku cijenu, licemjerno žive dvostruke živote i zaboravljaju da treba da budu radosni Božji ljudi.

Tom prilikom on je pobrojao 15 grijeva Rimske kurije za koje se, kako je rekao, nada da će biti izliječeni u Novoj godini.

Tada je govorio o tračanju koje može ugroziti reputaciju kardinala i biskupa i o onima koji pate od patologije moći koja ih tjera da teže vlasti po svaku cijenu, čak iako to znači klevetanje i diskreditiranje drugih.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close