Integracija izbjeglica

Papa: Ne treba strahovati kako će migranati ugroziti europske vrijednosti

Kultura / Flash | 11. 01. 2016. u 13:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo je u ponedjeljak poručio da ne treba strahovati da će nedavni priljev migranata ugroziti europske vrijednosti i običaje i vjeruje kako će kontinent uspješno integrirati pridošlice.

U godišnjem obraćanju diplomatima u Vatikanu papa Franjo je rekao da je priljev migranata, uglavnom s Bliskog istoka i iz Afrike, bio velik teret za Europu i potaknuo zabrinutost za sigurnost i strah od međunarodnog terorizma.

"Čini se da sadašnji migracijski val potkopava temelje onog 'humanističkog duha' koji je Europa oduvijek voljela i branila", rekao je.

Papa je rekao da se nada kako će europske zemlje, usprkos "neizbježnim teškoćama" u prihvatu migranata koji sa sobom donose svoju kulturu i običaje, biti kadre da ih integriraju.

"Europa, oslanjajući se na svoju veliku kulturnu i vjersku baštinu, u mogućnosti je da obrani važnost koju ima čovjek i da pronađe pravu ravnotežu između moralne odgovornosti u zaštiti prava svojih građana i u osiguravanju pomoći i prihvata za migrante", rekao je.

Više od milijun ljudi ušlo je lani u Europu bježeći pred sukobima u Siriji, Iraku i Africi južno od Sahare.

Pitanje integracije prevladavalo je u novinskim napisima zadnjih dana nakon niza napada na žene na dočeku nove godine u njemačkome gradu Koelnu. Policijska istraga se usmjerila na tražitelje azila i na migrante.

Papa je lani pozvao europske zemlje da prihvate migrante i osiguraju im novi dom. Želeći dati primjer, pozvao je katoličke župe da prihvate barem jednu izbjegličku obitelj, ali je njegov poziv naišao na različit odaziv.

Kopirati
Drag cursor here to close