borba za mir

Papa Franjo, reis Kavazović, Angela Merkel, EP i UNDP-a dobitnici nagrade Sloboda

Kultura / Flash | 02. 12. 2015. u 13:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni centar za mir (IPC) Sarajevo odlučio je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava dodijeliti tradicionalno priznanje - nagrada Sloboda.

Nagrada se dodjeljuje osobama i organizacijama koje su obilježile 2015. svojom borbom za ljudska prava i slobode, dostojanstvo i humanizam.

Cijeneći izuzetan doprinos Bosni i Hercegovini, Europi i svijetu u vremenu dramatičnih kriza, predsjednik Međunarodng centra za mir Ibrahim Spahić priopćio je da su nagradu Sloboda dobili: papa Franjo, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Angela Merkel, Europski parlament i UNDP.

Iz Centra navode da održivi razvoj ovisi o pravednijoj raspodjeli i razumnom korištenju svih dobara i prirodnih resursa, suradnji, miru i sigurnosti svih građana.

Ističu da su temelj suvremenog života i djelovanja na dobrobit čovječanstvu međusobno poštovanje i bogatstvo kulturnih raznolikosti, posvećenost misiji mira i otklanjanja uzroka sukoba i ratova u svijetu, te borba protiv siromaštva i solidarnost s migrantima.

Suštinsko suočavanje s promjenama odnosa u svijetu, kao i sa svim oblicima nasilja i terorizma i njihovim razarajućim posljedicama za svakog čovjeka, obitelj i zajednicu zahtjeva prevenciju i akciju svih stanovnika naše planete, ali i posebne vrijednosti i moralnu snagu osobnosti i odgovorno djelovanje organizacija i institucija, priopćeno je iz Međunarodnog centra za mir Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close