Zaštitnica siromašnih

Papa Franjo proglasio Majku Terezu sveticom

Kultura / Flash | 04. 09. 2016. u 09:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo proglasio je danas sveticom Majku Terezu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i jednu od najutjecajnijih žena u povijesti crkve, 19 godina poslije njene smrti, javljaju agencije.

Papa ju je sveticom proglasio tijekom mise posvećene kanonizaciji na Trgu svetog Petra. Kanonizaciju Majke Tereze zaštitnice siromašnih i nemoćnih, s nestrpljenjem su iščekivali milijuni ljudi diljem svijeta koje je dotaknulo njezino milosrđe.

Blaženom je proglašena 2003. od strane pape Ivana Pavla II., a da bi postala svetom bila su potrebna dva čuda službeno potvrđena od Pape. Vatikan joj je priznao dva čudesna ozdravljenja pripisana njezinu zagovoru. Prvo još 2002. godine kad je jedna Indijka ozdravila od tumora, a prošle godine u prosincu priznao joj je papa Franjo još jedno čudesno ozdravljenje u Brazilu.

Majka Tereza dobila je 1950 godine dopuštenje da pokrene vlastiti red, Misionarke ljubavi, s ciljem da se skrbe o onima za koje se nema tko brinuti. Družba danas ima 4500 sestara i djeluje u 133 zemlje.

Papa Franjo, sljedeći korake Majke Tereze, podijelio je piće za 1 500 beskućnika koji su se danas okupili povodom njezine kanonizacije.

Beskućnici, od kojih većina živi u smještajima Majke Tereze, koje danas vode njezine sljedbenice časne sestre, sinoć su krenuli autobusima iz cijele Italije ka Rimu, kako bi sudjelovali u današnjoj misi. Za beskućnike su osigurana počasna mjesta za vrijeme ceremonije, a potom će im biti serviran ručak u holu Vatikanskog auditorija, javlja AP, a prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close