Villa Aurora

Ova vila prodaje se za pola milijarde eura, jedan detalj je čini posebnom

Imanje koje se prostire na 2800 četvornih metara uključuje i raskošan vrt. Ondje se nalazi jedini poznati mural na stropu, koji je naslikao talijanski barokni umjetnik Michelangelo Merisa, poznatiji kao Caravaggio.
Kultura / Flash | 18. 11. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U potrazi ste za raskošnom rezidencijom u Rimu i imate pola milijarde eura viška koje želite potrošiti? Ne morate tražiti dalje: na prodaju se nudi Villa Aurora, nekretninski i umjetnički dragulj u talijanskoj prijestolnici, prenosi Hina.

Imanje koje se prostire na 2800 četvornih metara uključuje i raskošan vrt. Ondje se nalazi jedini poznati mural na stropu, koji je naslikao talijanski barokni umjetnik Michelangelo Merisa, poznatiji kao Caravaggio.

Vila je jedino što je preostalo od seoskog odmarališta koje je u 16. stoljeću osnovao kardinal Francesco Maria Del Monte i kasnije prodao sadašnjim vlasnicima, plemićkoj obitelji Ludovisi.

Na dražbi će biti ponuđena 18. siječnja s početnom cijenom od 471 milijun eura.

Nakon spora oko nasljedstva koji se oduljio, vlasnici su se odlučili na prodaju, a jedna od vlasnica imanja je i treća supruga bivšega vlasnika, princa Nicola Boncompagnija Ludovisija. Spor je započeo 2018. godine nakon prinčeve smrti.

Princeza Rita Boncompagni Ludovisi, koja je rođena i odrasla u Teksasu, no u vili živi već 18 godina, Reutersu je rekla da su za kupnju nekretnine svojedobno bili zainteresirani suosnivač Microsofta Bill Gates i katarski emir.

"Samo se molim i nadam da će je kupac voljeti jednako kao i mi", rekla je drhtavim glasom koji se slomio od emocija.

Kardinal Del Monte, diplomat i mecena umjetnosti, godine 1597. je od Caravaggia, koji je tada bio u ranim dvadesetima, naručio oslikavanje stropa male prostorije na prvome katu koju je koristio kao svoj alkemijski laboratorij.

Mural širok 2.75 metara naslikan je uljanim bojama izravno na žbuki i prikazuje alegorijsku scenu pretvorbe olova u zlato i bogove Jupitera, Neptuna i Plutona.

Caravaggio je trojicu bogova naslikao po uzoru na vlastiti lik. Vrijednost samog murala procijenjena je na 310 milijuna eura.

Vila je dobila ime po fresci drugoga baroknog umjetnika, Il Guercina. Ona krasi golem dio stropa ulaznog hodnika i prikazuje Auroru, božicu zore, kako se vozi u svojim kočijama.

Zaštićena visokim zidovima, vila se nalazi u blizini poznate rimske ulice Veneto, gdje je 1960. snimljen film La Dolce Vita Federica Fellinija.

Villa Aurora prepuna je skulptura, antikviteta i kipova, među kojima je i statua Pana, čija se izrada pripisuje renesansnome majstoru Michelangelu.

Kopirati
Drag cursor here to close