Sarajevo film festival

Otvoreni programi ''Tribute to'' i ''Talents 2015''

Kultura / Flash | 15. 08. 2015. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Programi "Posvećeno" ("Tribute to") i "Talents Sarajevo 2015" ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) otvoreni su danas u Kinu Meeting Point projekcijom filma "Zamka" Brillantea Mendoze te razgovorom o tom ostvarenju filipinskog autora.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je Feni da je program "Tribute to" posvećen velikim umjetnicima, redateljima koji dolaze iz cijelog svijeta.

''Danas ćemo predstaviti filipinskog kultnog redatelja Brillantea Mendozu čiji je film ove godine prikazan u Kanu, čime ćemo otvoriti i naš drugi program "Talents 2015"'', pojasnio je.

Sudionici Programa "Talents" su imali priliku pogledati njegov film "Zamka", priču o životima troje ljudi nakon tajfuna Haijan, koji je grad Tacloban na Filipinima ostavio u strašnom stanju.

Purivatra je također naglasio da je Program "Talents Sarajevo" 2015 posvećen mladim autorima i filmskim profesionalcima iz regije koji će sudjelovati u radionicama i upoznavati se.

''Mislim da će u razgovoru s Mendozom zaista dobiti mnogo inspiracije za daljni rad. Ovo je veliki dan za mlade talente koji su došli u Sarajevo da nešto nauče'', poručio je.

"Talents Sarajevo" je nastao u suradnji sa programom Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu, a sudionici imaju priliku nazočiti predavanjima, panel diskusijama, treninzima te sadržajima usmjerenim ka profesionalnom umrežavanju filmskih talenata.

Deveti "Talents Sarajevo" bit će domaćin velikom broju eminentnih stručnjaka iz filmske umjetnosti, među kojima su Benicio Del Toro, Atom Egoyan, Gyula Gazdag, Chad Gracia, Olivia Hetreed, Mirjana Karanović, Fred Kelemen, Brillante Mendoza, László Nemes, Simon Perry, Ewa Puszczynska, Antony Root, Katriel Schory, te mnogi drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close