Umjetnička galerija BiH

Otvorena Napretkova izložba PULS

Samo otvorenje izložbe koja je postavljena organizirano je kao pretpregled izložbe za manji broj pozvanih gostiju i novinara, ali što nikako ne umanjuje vrijednost, trud i rad kako nastalih djela, tako i svega onoga što Napredak oduvijek radio.
Kultura / Flash | 04. 12. 2020. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HKD Napredak /  Otvorena Napretkova izložba PULS

U četvrtak 3. prosinca 2020. godine u 19 sati, a u sklopu Napretkovih božićnih dana s kojima se ide u susret najradosnijem i najsvjetlijem katoličkom blagdanu Božiću, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera upriličeno je otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij.

Petnaest umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavilo se s ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS. Radovi su nastajali tijekom 2018. i 2019. godine.

Samo otvorenje izložbe koja je postavljena organizirano je kao pretpregled izložbe za manji broj pozvanih gostiju i novinara, ali što nikako ne umanjuje vrijednost, trud i rad kako nastalih djela, tako i svega onoga što Napredak oduvijek, pa i u najtežim vremenima radi, navedeno je u PR priopćenju.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu/Modriča. Zakladu i kao i PULS vodi Slavica Mijić Lukač. Otvorena kuća je zaklada Napretkove Središnje uprave i postoji 20 godina. Dobivena je i obnovljena jedna od najstarijih škola (1885. g.) u Bosni i Hercegovini. Dosad su unutar Otvorene kuće organizirane različite radionice i skupovi. Zaklada posjeduje i dva voćnjaka s oko 3.500 voćki.

Jedan od projekata Zaklade je i PULS pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Ovom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača – 30 godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Simpozij iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, usmjeren je na praćenje i bilježenje hrvatske ovovremene vizualnosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, s ciljem duhovne revitalizacije i boljeg istrajavanja ratom oskrnavljenog i gotovo odbačenog prostora Bosanske Posavine.

S pravom se može reći kako je upravo ovaj simpozij jedini kucajući PULS pomalo zaboravljene, ljepotice Posavine i onaj koji je iz godine u godinu oživljava, dajući joj krila i nadu.

ŽUTA BOJA kao zaštitni znak PULS-a ''izabrana je kao putokaz prema slobodnom pristupu emocijama.Emocionalno poticajni karakter ove boje otvorio je u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu pozornicu na kojoj simultano egzistiraju raznolike likovne paradigme.''

Govoreći u svom obraćanju akademski slikar Ante Kajinić je rekao i to kako je uporište odavno našao u tradiciji, korijenima i u medijevalnoj umjetnosti stećaka, tako autentičnoj za zemlju Bosnu i Hercegovinu.

''Stećci su bili oblik konzistentne umjetnosti. Kako je zemlja Bosna i Hercegovina kompozitna gotovo po svim značajkama, prirodno mi se iznjedrila zamisao da na predmetnome umjetničkome Simpoziju pratimo segment hrvatske vizualne umjetnosti u zemlji Bosni i Hercegovini, ali i da to proširimo na njezin ukupni korpus. Pri tome sam se rukovodio promišljanjem mjesta započinjanja Simpozija i njezinih aktera, vođen antičkom životnom maksimom da treba pošteno živjeti, da ne treba nikoga i nikada dirati i da svakome, pa i sebi, treba dati ono što mu pripada. U promišljanju potrebe praćenja konzistentne, recentne hrvatske vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odlučio sam da to budu što je moguće mlađi umjetnici. U okviru Simpozija, koji se održava svake godine u srpnju, u trajanju od tjedan dana, jedan dan je posvećen kolokviju sudionika na zadanu temu iz suvremene umjetnosti. Tako je u 2019. godini održan zanimljiv kolokvij na temu ''Moć umjetnosti'', a u pripremi za 2021. godinu je kolokvij na temu ''Tajna umjetnosti''- kazao je akademski slikar Ante Kajinić.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poziva sve zainteresirane da posjete ovu izložbu tijekomradnog vremena Galerije (pon-čet od 10:00 do 14:00 sati, pet-sub od 10:00 do 20:00 sati), a koja će biti dostupna i vidljiva od 3. do 17. prosinca 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close