Od 27.8. do 3.9

Otvorena izložba ''Stećci-svjetska baština''

Postavku čine fotografije uz osnovne podatke o nekropolama stećaka upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Kultura / Flash | 27. 08. 2018. u 15:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: JU Radimlja / Otvorena izložba 

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i u suradnji s Općinom Stolac i Javnom ustanovom Radimlja, u ponedjeljak je u prostorijama JU Radimlja otvorena izložba "Stećci-svjetska baština". 

Povod izložbe u Stocu je taj što su nekropole stećaka Boljuni i Radimlja uvrštene među 28 najznačajnijih lokaliteta ove vrste u regiji, od toga 20 lokaliteta u BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore, te dva lokaliteta iz Hrvatske. 

Nazočnima se na današnjem otvorenju obratio ravnatelj J.U. Radimlja Ante Vujnović, a u ime Ministarstva civilnih poslova Aida Šabanović. Izložbu je otvorio načelnik općine Stolac Stjepan Bošković. 

Postavku čine fotografije uz osnovne podatke o nekropolama stećaka upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a.  

Posjetitelji imaju priliku upoznati fenomen stećaka kroz fotografije i tekstualni opis 27 najznačajnijih nekropola stećaka u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Boljem poznavanju i međunarodnoj promociji kulturnog nasljeđa Općine Stolac, pridonosi sudjelovanje nekropole stećaka Radimlja i Boljuni. Izložba je u Stolac stigla nakon Ljubuškog, Foče, Kupresa, Novog Travnika, Sokoca, Šekovića, Kladnja i Olova, a bit će predstavljena u 20 gradova širom države. 

Stećci predstavljaju važan dio kulturnog i povijesnog nasljeđa četiri države. U BiH je registrirano između 60.000 i 70.000 tisuća stećaka na 3.300 lokacija, oko 4.400 pojedinačnih stećaka u Hrvatskoj, oko 3.500 u Crnoj Gori i još 4.100 u Srbiji, priopćili su organizatori. 

Izložba će biti otvorena od 27. kolovoza do 3. rujna svakim danom u razdoblju od 7 do 20 sati radnim danima, a vikendom od 9 do 18 sati, najavili su organizatori koji se raduju dolasku svih zainteresiranih.

Kopirati
Drag cursor here to close