Sarajevo

Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji Počitelj

Kultura / Flash | 13. 06. 2012. u 19:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba radova nastalih tijekom ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije u Počitelju, koja je stavila fokus na umjetničko sagledavanje hercegovačkih gradova iz osmanskog perioda ukazujući na neprolazne ljepote bogatog kulturno-povijesnog naslijeđa, otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji "Preporod".

Izloženo je oko 30 radova 19 umjetnika iz sedam zemalja svijeta koji su u Počitelju našli inspiraciju za koju mnogi kažu da je jedinstvena i bez obzira koliko puta došli u Počitelj u njemu otkrivaju novi izvor emocija.

Izložbu je otvorio direktor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" prof. dr. Senadin Lavić kazavši da je ova Galerija postala prepoznatljiv kulturni simbol u Sarajevu zahvalivši sudionicima kolonije što su sudjelovali u slikarsko-duhovnom putovanju kroz Hercegovinu.

Generalni sponzor kolonije bila je Turska razvojna agencija (TIKA).

Likovni umjetnik Smail Bato Bostandžić kaže za Fenu da je u koloniji bio samo dva dana, ali je za ta dva dana uspio izraditi dvije izvrsne slike, jer je za njega Počitelj neiscrpan izvor inspiracije i zbog toga privlači umjetnike.

On dodaje da je razmjena iskustava među umjetnicima čar svake kolonije pa tako i počiteljske i kaže da je u početku bilo problema s pritiskom na umjetnike, jer sama činjenica da pritišćete umjetnika da nešto stvara u startu promašaj, ali kroz razgovor s umjetnicima pritisak opada.

Izložba će za ljubitelje slikarskog izričaja biti otvorena do 23. lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close