Galerija Aluminij

Otvorena izložba 'Povratak anđela' kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jedan od ozbiljnih kolekcionara europske razine.
Kultura / Flash | 31. 05. 2019. u 21:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba umjetnina iz zbirke europskoga kolekcionara mostarskog podrijetla Srećka Mustagrudića pod nazivom "Povratak anđela" otvorena je u petak navečer u Galeriji 'Aluminij', u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar.

Autor izložbe istaknuo je kako se pomalo vraća svojoj kući, na mostarski Bulevar te da je to želio obilježiti i svojim djelima.

Ovom prigodom je, kako kaže, izložio oko 300 svojih djela, napravivši selekciju iz zbirke koja broji oko 5.000 djela, što je, po njegovim riječima, trajalo dosta dugo, oko godinu dana.

Foto: Fena / Otvorena izložba Povratak anđela kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

U onome što je izloženo daju se vidjeti mnoge raznolikosti, velike svjetske religije, povijest te istinski susreti civilizacija.  

" Mustagrudić je prvi veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova ga zbirka svrstava u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsna su priprava za njegov konačni povratak", kazao je u povodu izložbe počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, akademik Josip Muselimović.

Foto: Fena / Otvorena izložba Povratak anđela kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

Dodao je kako je upravo Mustagrudić 2008. godine Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana Matice hrvatske.

Po riječima direktora Galerije "Aluminij" Darka Juke, sudar Mostara s ratom odveo je Srećka iz rodnoga grada, a smiraj je pronašao u slovačkim Piešťanyma. Ono što mu iz tadašnje zbirke nije uništeno, sačuvali su mu širokobriješki franjevci.

"On nije klonuo duhom. Naprotiv, u prisilnomu izgnanstvu prepustio se lutanju svijetom i liječenju svoje senzibilne duše stalnom potragom za umjetninama, obnavljajući svoju ranije započetu odiseju. Danas popis njegova vlasništva premašuje pet tisuća slika, grafika, reljefa, skulptura, fotografija…, a odlučio je kako je vrijeme za povratak doma", kazao je Juka.

Foto: Fena / Otvorena izložba Povratak anđela kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

Uz Maticu hrvatsku Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije "Povratka anđela" su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor, a otvaranju izložbe, prisustvovao je i slovački veleposlanik u BiH Martin Kačo.

"Zahvalio bih se čovjeku koji je danas 'posebno kriv' za ovu prelijepu izložbu u ovom prelijepom gradu ispod plavog hercegovačkog neba, Srećku Loli Mustargrudiću. Veleposlanstvu Slovačke je izuzetna čast da ga podrži u tim naporima da on kao državljanin i naše i vaše države radi uime naših dobrih odnosa, uime toga da bismo se svi ujedno našli u zajedničkog europskoj porodici. Mi u Slovačkoj u to čvrsto vjerujemo", poručio je veleposlanik.

Foto: Fena / Otvorena izložba Povratak anđela kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jedan od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositelj je većeg broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Povratak anđela početak je dugog puta povratka "zatočenika umjetnosti" u njegovu rodnu kuću, u mostarski atelje velikoga Ice Voljevice.

Izložba će biti otvorena do 28. lipnja.

Foto: Fena / Otvorena izložba Povratak anđela kolekcionara Srećka Lole Mustagrudića
Kopirati
Drag cursor here to close