Filozofski fakultet

Otvorena izložba Centra za balkanološka ispitivanja

Kultura / Flash | 11. 11. 2013. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Centar za balkanološka ispitivanja Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine otvorena je Izložba izdanja i djelovanja Centra za balkanološka ispitivanja ANU BiH.

Izložba je rezultat Centra za balkanološka istraživanja od vremena njegovog istraživanja pa do danas, a otvorena je povodom 50. godišnjice Centra.

''Naš Centar je dao vrlo značajne rezultate u jednom razdoblju svoga djelovanja kada je na čelu Centra bio Alojz Benac. Kruna našeg djelovanja i rada je prapovijest jugoslavenskih zemalja koja ni danas nije riješena. Mi smo se ograničili na multidisciplinarno izučavanje prošlosti balkanskih zemalja. Imamo šire međunarodne kontakte, imamo izdavačku djelatnost, uspjeli smo da se održimo nakon katastrofe za neku zemlju'', rekao je akademik Dževad Juzbašić direktor Centra za balkanološka ispitivanja.

Akademik Juzbašić je izrazio nadu da će Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet, i ostali znanstveni radnici iz Mostaru sudjelovati u radu Centra vlastitim prilozima.

''Centar za balkanološka istraživanja je institucija koja osim, osnivača i direktora Benca nije imala puno redovito zaposlenik, ali je bila jedna institucija koja je povezala cijeli niz drugih institucija Akademiju u Zagrebu, gdje su djelovali prof. dr. Duje Rendić Miočević, Mate Suić, u Beogradu, prof. Garašanin, Branko Gavella Tasić, suradnici iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu, te iz drugih institucija Austrijom, Rumunjskom, Albanijom, Grčkom, znači jedna široka suradnja koja je onda iz sebe iznikla tako fascinantan znanstveni rad'', rekla je profesorica Snježana Vasilj.

Nakon Mostara izložba će biti postavljena i na filozofskim fakultetima Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close