Kupite sliku

Otvorena izložba ALU Široki Brijeg: Umjetnošću pobjeđuju teškoće stvaranja umjetnosti

Kultura / Flash | 29. 11. 2016. u 07:50 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 40 studenata i nekolicina profesora Akademije likovnih umjetnosti predstavilo je svoje radove u ponedjeljak u Mostaru,  a sve u cilju poboljšanja  uvjeta rada umjetnika ove akademije.

Naime, u  ponedjeljak, 28. studenoga 2016., u Mostaru je u prostorijama Galerije kraljice Katarine Kosače u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača otvorena prodajno-humanitarna izložba studenata širokobriješke Akademije likovnih umjetnosti. Svi posjetitelji mogu pronaći nešto za sebe, jer su zastupljene sve vrste likovnih umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo i grafika), a svaki od radova je ponuđen na prodaju.

Cilj ove izložbe i cijele akcije je prikupljanje novčanih sredstava za nabavu potrebnih materijala studentima širokobriješke ALU. Naime, kao što je u široj javnosti otprije poznato, širokobriješka Akademija likovnih umjetnosti nalazi se u teškoj financijskoj situaciji te su studenti primorani organizirati ovakve akcije i na ovaj se način boriti za kvalitetu svojega obrazovanja.

''Studenti Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu vjerom u umjetnost – u stvari – pokazuju čin dvostruke hrabrosti i negacije svega što im se suprotstavlja na njihovu putu. Preuzimajući odgovornost i upinjući se izdignuti iznad svojih okolnosti determiniranih društvenim stanjima, oni i svima nama nude svijetli primjer i trenutak otkrića koji ne govori o tome koliko je život težak i nepravedan, nego kolika je naša moć u mijenjanju života. Bez obzira na humanitarni karakter ove izložbe – koji uvijek neumoljivo uključuje i svojevrsni sažaljivi ili barem empatični osjećaj – ona je sama po sebi trijumf i veličanstveno obrtanje vrijednosti. Ovi mladi naraštaji u ovoj izložbi zapravo umjetnošću pobjeđuju teškoće stvaranja umjetnosti, kapitulacijom nagovještavaju daljnji rast.

Njihovo je stvaralaštvo i entuzijazam odraz snage talenta, čvrstoće duha i drske mladosti koja se ne da ukalupiti i prihvatiti mjere nasušne egzistencije koja iza sebe ne ostavlja ništa kao prilog i dar ovome svijetu, pa ni onome koji egzistira'', napisao je između ostalog u svom predgovoru  povjesničar umjetnosti Beat Čolak.

Izložba ostaje otvorenom samo do 30. studenoga, stoga požurite i kupite svoju sliku.

Kopirati
Drag cursor here to close