Književni susreti

Otvorena čitaonica predstavlja književno stvaralaštvo Ružice Soldo

Kultura / Flash | 27. 03. 2017. u 08:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Otvorenoj čitaonici DHK HB se nastavlja s književnim susretima u sklopu kojih u Književnoj srijedi se predstavlja stvaralaštvo članova Društva hrvatskih književnika Herceg Bosna.

U srijedu 29. ožujka 2017. (u 12.00 sati u Otvorenoj čitaonici DHK HB u HDHS Kosača, Trg hrvatskih velikana bb) bit će predstavljeno književno stvaralaštvo Ružice Soldo.

U programu sudjeluju Ivan Sivrić i voditelj programa Ivan Baković, priopćeno je.

Ružica Soldo je rođena u Dobrkovićima (općina Široki Brijeg 1956.) gdje je svršila pučku školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirala engleski jezik i književnost, novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, a PD studij ekološkog managementa u SR Njemačkoj. Na Institutu San Giuseppe, Ravena-Italija, usavršavala talijanski, u Liverpoolu (Velika Britanjia) engleski.

Pjesme piše od 1968. godine i od tada su joj objavljivane u brojnim listovima i časopisima. Bavi se i prevođenjem s engleskog i njemačkog, a pjesme piše i na njemačkom, engleskom, talijanskom, španjolskom. Članicom je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne te Društva hrvatskih književnika u Zagrebu.

Do sad je objavila deset knjiga pjesama, a na objavljivanje čekaju još dvije knjige pjesama. Dobitnica je renomirane književne nagrade „A. B. Šimić“ za knjigu pjesama „Sanjar“, 2002. te nagrade Fondacije za nakladništvo-Sarajevo 2007. kao i nekoliko japanskih nagrada za haiku poeziju. Također je dobitnica dviju UNESCO-vih nagrada za kulturu, specijalne nagrade za ženu godine za kulturu u BiH po izboru časopisa „Žena 21“, Rektorove nagrade na Sveučilištu u Mostaru, nagrade za najbolju asistenticu u Europskom parlamentu. Ružica je također i slikarica amaterka i sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i izlagala na zajedničkim izložbama, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close