NAFF 2015.

Otvoren jubilarni 10. Međunarodni festival animiranog filma

Kultura / Flash | 28. 06. 2015. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je u Neumu, pred prepunom ljetnom terasom hotela Sunce, službeno otvoren jubilarni deseti Međunarodni festival animiranog filma, NAFF 2015.

Otvaranju su nazočili uvaženi gosti i prijatelji festivala; predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, veleposlanica Sjedinjenih američkih država u BiH, Maureen Cormack, šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, ministrica financija u Vladi Federacije, Jelka Miličević te mnogi drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva, Mladen Ivanić službeno je otvorio ceremoniju festivala te je u svom kratkom obraćanju istaknuo važnost festivala za Bosnu i Hercegovinu ali i poseban entuzijazam koji stoji iza njegove organizacije.

Prisutnima se obratila i američka veleposlanica, Maureen Cormack koja se dotakla snažnog angažmana i poruke koju kreativno izražavanje kroz animaciju može prenijeti. Cormack je osobito istaknula važnost NAFF-a kao mosta koji ove godine povezuje tri države, BiH, Hrvatsku i Crnu Goru. Kao znak zahvalnosti za šestogodišnju potporu Sjedinjenih američkih država NAFF-u, direktorica festivala, Sanja Rajič Banjac,veleposlanici je uručila posebnu plaketu.



Ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović čije je ministarstvo najdugovječniji prijatelj festivala, također je pozdravila prisutne, a Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, koja je ove godine sudomaćin festivala, kazao je kako se uvijek rado odazove na poziv za druženje na ovom zanimljivom festivalu. Službeno su otvaranje upotpunili nastupi mostarskih mažoretkinja, klape Neum u HKUD Lindžo iz Neuma, te nezaobilazan vatromet.

Odmah iza službenog otvaranja, krenuo je i natjecateljski program festivala u kojemu je prikazano devet filmova iz konkurencije, nakon čega je održana i tradicionalna zabava uz otvoreni bazen hotela Sunce u Neumu.

Iako se zabavljalo do kasno u noć, već iduće jutro, radna atmosfera uz predavanje ilustratora, grafičara, strip majstora i redovnog profesora Animacije u filmskoj školi Dunav filma, Rastka Ćirića. Deseti festival animiranog filma u Neumu time je zakoračio u drugo desetljeće života; potkovan kvalitetom koju je, slobodno možemo reći, prepoznao cijeli svijet.

Kopirati
Drag cursor here to close