''Pod istim krovom''

Otvoren foto-natječaj o životu Roma u BiH

Kultura / Flash | 13. 03. 2014. u 14:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Civil Rights Defenders organizira natječaj za najbolje fotografije o životu Roma u Bosni i Hercegovini. Natječaj pod nazivom ''Pod istim krovom'' je realiziran uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Najboljih 12 fotografija će biti tiskane u specijalnom kalendaru za 2014. godinu, dok će 20 fotografija biti predstavljeno na izložbi u Sarajevu, a potom i objavljene u publikaciji. natječaj je otvoren do 1. travnja 2014. godine.

''Diskriminacija je značajan problem sa kojim se romska zajednica susreće, njenim članovima otežava pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poslovima. Ovo je sustavan problem'', rekla je Sumeja Tulić, programski ofiser Civil Rights Defenders za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Dodala je da je samo ime natječaja ''Pod istim krovom'' suština projekta, a cilj je pokazati da svi dijele zajedničku budućnost u BiH, nezavisno od nacionalnog i etničkog porijekla.

Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS) o romskoj populaciji 2011 - 2012. u BiH provelo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI BiH) u saradnji s Agencijom za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS).

Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da polovina romske djece koja su dovoljno stara da se upišu u osnovnu školu pohađa prvi razred (47%), da osnovnu školu pohađa više od dvije trećine romske djece odgovarajućeg uzrasta (69%), a među osobama u dobi od 15 do 24 godine pismeno je više muškaraca (90%), nego žena (69%).

Romi se smatraju jednom od najviše diskriminiranih i jednom od najugroženijih zajednica u BiH i bh. društvo, ali bh. institucije na svim nivoima trebaju uraditi više za uklanjanje diskriminatornih praksi spram Roma u svakodnevnom životu i na poboljšanju njihove vidljivosti u društvu, kao i poboljšanju njihovih životnih uvjeta, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close