Tuzla

Otvoren 16. Interbifep

Kultura / Flash | 02. 10. 2015. u 20:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla svečanom ceremonijom u petak navečer je otvoren 16. internacionalni bijenalni festival portreta - INTERBIFEP.

Prisutne goste i posjetitelje uvodnim obraćanjem pozdravili su direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović i predsjednik organizacijskog odbora, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je Festival proglasio otvorenim, priopćeno je iz Grada Tuzla.

Umjetnici iz 44 zemlje svijeta će od 2. listopada do 2. studenog u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u okviru Festivala, prezentirati ljubiteljima umjetnosti 210 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu portrete će izlagati 135 umjetnika sa svih svjetskih kontinenata, što Festival svakim novim izdanjem čini sve prestižnijim u BiH, regiji i svijetu. Ovogodišnji Festival će, uz izložbu portreta koja će biti postavljena 30 dana, biti obogaćen i brojnim privlačnim sadržajima za publiku i ljubitelje umjetnosti.

Proglašenje nagrađenih umjetnika i zatvaranje Festivala je planirano 2. studenog, kada će biti i dodijeljene nagrade autorima u sedam kategorija, koje će odabrati renomirani članovi žirija i umjetnici iz Slovenije, Cipra i Bosne i Hercegovine, uz jednu nagradu po izboru publike.

Partneri i pokrovitelji ovogodišnjeg INTERBIFEP-a su Grad Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta TŽ, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i British Council u BiH.

Program 16. INTERBIFEP-a
2. listopad – Otvaranje 16. Interbifep-a
(Međunarodna galerija portreta – 20 sati)
9. listopad – Koncert Sarajevo Jazz Guerilla feat. Marija Šestić & Nataliyah
(Atelje Ismet Mujezinović – 20,30 sati)
20. listopad – Konferencija 'Ilegalna trgovina umjetninama u Bosni i Hercegovini'
(Međunarodna galerija portreta – 11 sati)
2. studeni – Proglašenje nagrađenih umjetnika i zatvaranje festivala
(Međunarodna galerija portreta – 20 sati).

Kopirati
Drag cursor here to close