Mostar

Otvaranje Prosvjetine likovne kolonije ''Ostajte ovdje''

Kultura / Flash | 03. 07. 2017. u 07:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije "Mostarsko ljeto" SPKD Prosvjeta i ove godine organizira već tradicionalnu Prosvjetinu likovnu koloniju "Ostajte ovdje"

Otvaranje kolonije je 4. srpnja u 9 i 30 u Centru za kulturu Mostar gdje će nakon otvaranja i razgovora s već afirmiranim umjetnicima mladi sudionici počinu stvarati svoje radove, priopćeno je.

Od kada je pisanih izvora, Mostar je uvijek bio jedan od centara i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Dokaz toga su i imena koja su stvarala na ovom plodonosnom tlu, počevši od Svetozara Ćorovića u čijoj kući će biti održana kolonija ili Alekse Šantića čija spomen soba se nalazi u spomenutoj kući.

Podaci navode da u posljednje dvije godine BiH napustilo čak 80,000 mladih ljudi u potrazi za perspektivnijom budućnosti. Osim mladih zanatlija, inženjera, doktora, osjetan je i odlazak velikog broja mladih autora i umjetnika. SPKD Prosvjeta je to uvidjela već prije pet godina kada je započela sa radom likovna kolonija pod nazivom "Ostajte ovdje", inspirirana Šantićevim stihovima. Kada državi uskratite kulturu i umjetnost, jezik utihne a mladi odu, jedino što ostane je čahura u kojoj polako blijede sjećanja na to.

Upravo zbog toga Prosvjeta želi otvoriti mladima vrata za slobodom u likovnom smislu i pružiti im pet dana suživota i razgovora s kolegama i iskusnijim autorima koji su svoju inspiraciju oduvijek crpili iz suncem okupanog Mostara, zelene rijeke i plavog neba, vrlo često surovog za malog čovjeka ali opet neponovljivog i prelijepog.

U radu kolonije sudjeluje deset mladih umjetnika iz Mostara i okoline s tim da je kolonija otvorenog tipa i bilo tko se može uključiti u rad.

Nakon otvaranja i prvog dana rada, 5.7. i 6.7. kolonija nastavlja s radom na obližnjem izletištu Rujište u čijim će prirodnim ljepotama mladi umjetnici zasigurno pronaći inspiraciju za svoje radove ali svakako i za ostanak u našoj prekrasnoj Bosni i Hercegovini.

7.07. planiran je rad uz druženje u bašti Ćorovića kuće i vrata su otvoren za sve zainteresirane.

8.07. posljednji dan kolonije je planirana edukativna posjeta Stocu i posjeta Makovoj hiži (muzejsko-galerijski centar Fondacije Mak Dizdar) i nekropola stećaka Radimlja.
Po završetku kolonije radovi će biti izloženi u galerijskom prostoru Ćorovića kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close