8. veljače

Otvaranje 'godine kulture' između BiH i Austrija

Kultura / Flash | 28. 01. 2016. u 17:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je u Beču sa saveznim ministrom za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom, a na sastanku je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre političke odnose i suradnju na bilateralnom i multilateralnom planu.

Posebno su pozdravili konstantan razvoj suradnje u oblasti ekonomije i obimnu kulturnu suradnju dvije zemlje, te napredak koji BiH ostvaruje u okviru procesa europskih integracija, pri čemu je ministar Crnadak zahvalio na podršci koju Austrija pruža BiH.

Crnadak je također pozdravio odluku Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije o izboru BiH za zemlju partnera u okviru međunarodne kulturne suradnje u 2016. godini. Nakon sastanka ministar Crnadak je prisustvovao prijemu kojim je u Beču svečano obilježen početak projekta kulturne razmjene "Godina kulture BiH - Austrija 2016", u okviru kojeg će u dvjema zemljama biti održan veliki broj različitih kulturnih događaja.

Ministar je tada ukazao na povijesne, kulturne i druge veze BiH i Austrije i njihovih naroda, te na značaj održavanja Godine kulture, a podsjetio je i da je veliki broj građana BiH trajno ili privremeno nastanjen u Austriji, kao i da nemali broj građana Austrije živi i radi u BiH.

''Sve ovo, kao i niz drugih primjera političke, infrastrukturne, humanitarne i kulturne suradnje između dvije zemlje dokaz su da projekt "Godina kulture" ne predstavlja samo priliku za prezentaciju i uzajamno upoznavanje naših kulturnih vrijednosti, nego i potrebu da se pokaže i dokaže raznolikost i bogatstvo dosadašnje kulturne suradnje, te izgrade prilike u kojima ćemo se bolje upoznavati i biti novi izvor inspiracija'', kazao je ministar Crnadak.

Prijemu u bečkoj Muzejskoj četvrti (MuseumsQuartier), čiji je domaćin bio ministar Kurtz, prisustvovalo je oko 300 gostiju, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Austrije, bosanskohercegovačke dijaspore i predstavnika diplomatskog kora u Austriji.

Na prijemu je predstavljena službena brošura Godine kulture, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Godina kulture BiH - Austrija 2016" službeno će biti otvorena 8. veljače na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz nazočnost ministara vanjskih poslova BiH i Austrije.

Kopirati
Drag cursor here to close