Dobra vijest

Otkriveno "Evanđelje o sreći po Mariji"

Kultura / Flash | 09. 02. 2015. u 07:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesorica Mary Luijendijk sa Sveučilišta Princeton otkrila je u Egiptu 1.500 godina staru knjižicu nazvanu "Evanđelje o sreći po Mariji".

Riječ je o knjižici koja je načinjena od 37 proročanstava, u kojima se uglavnom spominje Isus Krist, a riječ "evanđelje" u ovom slučaju korištena je u smislu "dobre vijesti".

Korištena je za predviđanje budućnosti i to tako što je vlasnik knjige nasumično otvarao proročanstva i interpretirao ih kako bi predvidio budućnost.

Tekstovi su inspirirani Marijom, "majkom Gospodina Isusa Krista, koja je od Arkanđela Gabrijela dobila dobre vijesti", piše u knjizi.

Ona je napisana na koptskom jeziku, a među proročanstvima se nalaze dijelovi Evanđelja po Mateju i Luki, priča o Ivanu, Psalmi i izreke "kršćanske prirode".

"Ako ste strpljivi, napredovati ćete kroz Boga Abrahaovog, Izakovog i ?akovog", jedna je od izreka.

Zanimljivo je što knjižica dugačka samo osam, a široka sedam centimetara, vjerojatno da bi se sakrila od crkvenih poglavara koji nisu bili pristalice proricanja.

Djeluje ipak da je bila često upotrebljavana, a na njoj se i dalje vide drevni otisci prstiju na marginama, javio je RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close