Otkriće kod Širokog

Otkrivena drevna suhozidna baština sela Buhovo kod Širokog

Kultura / Flash | 21. 04. 2016. u 12:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pronalazak drevnih suhozidnih konstrukcija u vidu pravih kiklopskih ili megalitskih zidina, dogodio se nedavno na vrhu visokog brdskog masiva Trtle iznad sela Buhovo južno od Širokog Brijega.

''Ustvari nakon detaljnijeg obilaska ovog područja i usporedbe s topografsko-satelitskim snimcima uvidjelo se da se ovdje kriju ostaci mogućeg, dosada potpuno nepoznatog, prapovijesnog grada ili naselja, odnosno ostaci jedne nepoznate i neregistrirane prapovijesne gradine'', rekao je geolog Goran Glamuzina.

Ovome ide u prilog postojanje brojnih suhozidnih podzidanih stambenih podesta i terasica na kojima su nekad prije više tisuća godina stajale kućice ili nastambe prapovijesnih, brončanodobnih stanovnika ovog kraja, uz što je još neophodno spomenuti izuzetno brojne prapovijesne kamene gomile koje se nalaze svuda uokolo mogućeg većeg prapovijesnog naselja.

Na nekoliko mjesta pronađeni su čak i ostaci pravih prapovijesnih suhozidnih kućica ili nastambi obzidanih kamenim zidom u obliku polukružnice ili luka.

No ono što je najizraženije, i što svakako najviše plijeni vizualnu pažnju jesu razotkriveni ostaci očuvanih pravih kiklopskih zidina ili suhozida izgrađenih od brojnih ogromnih komada vapnenačkih stijena težih i od nekoliko tona, navodi Glamuzina.

Osim toga, unutar pretpostavljenog prapovijesnog naselja ili svojevrsnog prapovijesnog grada, na brojnim mjestima unutar suhozidnih bedema razotkriveni su finije i precizno isklesani megalitski kameni blokovi, pri čemu su na dosta bedemskih dijelova takvi blokovi međusobno složeni izuzetno precizno u pravoj tzv.ciklop metodi.

Na zapadnom dijelu prostora razotkriven je megalitski bedem dužine i do 40 metara, poprečne širine preko 1,80 m, a djelomično sa širinom i preko 3 m. Ovaj bedem s još nekoliko bedema u njegovoj blizini kao i onih što se vežu na njega, svojom arhitekturom pokazuju izvjesne sličnosti i s antičkim, odnosno helenističkim bedemima s brojnih ranije prikazivanih gradinskih lokaliteta, pri čemu je kao i na njima i unutar ovih bedema prisutno mnogo, fino u ciklop složenih, megalitskih kvadratičnih i poligonalnih blokova bez upotrebe veziva.

''O čemu se točno radi, koja starost, i kakvo točno naselje je ovdje bilo, sa svim preciznijim detaljima, jedino će moći pokazati neka buduća detaljna i sistematska arheološka istraživanja, kad i ukoliko uopće do njih dođe'', rekao je Glamuzina.

Kopirati
Drag cursor here to close