Bojan Spasojević

Osvještavajuća izložba: Mostaru fali milijun stabala!

Svojom izložbom fotografija na kojima su prikazani svi oblici nasilja nad zelenim površinama u Mostaru želio je ukazati na veliki problem.
Kultura / Flash | 26. 03. 2019. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Magistar floristike i pejzažnog oblikovanja koji se bavi dendrologijom, naučnim istraživačkim radom i koji surađuje sa komunalnim poduzećima Grada Mostara u pokušaju očuvanja zelenih površina Mostara u utorak je posjetiteljima Mostara svojom izložbom fotografija u Centru za Kulturu grada Mostara pokušao ukazati na konstantno nasilje nad stablima i zelenim površinama koje se godinama unazad odvija.

Osvještavajuća izložba

"Već 12 godina se bavim prikupljanjem različitih vrsta fotografija, bilo ovakvih kakve vidite ovdje na izložbu, bilo nekih drugih koji pokazuju različita oboljenja stabala. Ovo je rezultat mog 12-godišnjeg rada, a ovdje sam samo prikazao dio rada. Njih ima oko 41.000 fotografija. Od toga se čak 10 posto fotografija odnosi na negativan antropogeni utjecaj. Ovdje je upravo riječ o tome, o namjernom i nenamjernom uništavanju. Namjernom kao direktnom uništavanju javnih zelenih površina, pojedinačnih stabala, i slično, a ne namjerno kada se radi o nestručnom održavanju ili zahtjevima na stablima koji su krajnje apsurdni" kazao je Bojan za Bljesak.info.

 Svojom izložbom fotografija na kojima su prikazani svi oblici nasilja nad zelenim površinama u Mostaru želio je ukazati na veliki problem.

 "Ovo je jedan oblik osvješčujuće izložbe, gdje se svi trebamo zapitati kuda ide i do kada", kazao je magistar floristike i pejzažnog oblikovanja Bojan Spasojević te se osvrnuo na ogroman nedostatak zelenih površina i stabala u Mostaru.

Mostaru nedostaje milijun stabala

"Mostaru nedostaje milijun stabala s obzirom na broj stanovnika i s obzirom da se nalazimo u osmoj klimatskoj zoni i da nam je potrebno negdje između 9 do 11 stabala po stanovniku. Mostar ima tek oko 6 800 stabala u drvoredima, sa svim dvorištima i slično negdje oko 28.000 što je i dalje premalo, izuzmemo li park šumu koja se nalazi u jako lošem stanju. Imamo kroničan nedostatak stabala. Povećavaju se urbane zone, a problem stvara i neplanska sadnja gdje se nepropisno sade stabla, na nepropisnim udaljenjima i slično. Sa druge strane, u problemu smo devastacije svega što se posadi", kazao je Bojan za Bljesak.info i dodao da rješenje postoji.

 "Rješenje mora biti sistematsko, prvenstveno sankcije, a onda i neke druge, jer ovo graniči sa kriminalom na neki način", zaključio je Bojan Spasojević.

Kopirati
Drag cursor here to close