Svečano

Osmi Susret zborova u Novom Travniku okupio 15 zborova

Program je započeo svečanim misnim slavljem u crkvi Uzašašća Gospodinova, a nakon toga u Domu kulture uslijedili su nastupi skupina.
Kultura / Flash | 13. 11. 2023. u 07:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH u suorganizaciji sa KUD- om „Stari hrast 2000“ i župom Presvetoga Trojstva Novi Travnik u nedjelju 12. studenog u Novom Travniku organizirala je 8. Susret zborova na kojem je nastupilo 15 skupina sa područja BiH.

Program je započeo svečanim misnim slavljem u crkvi Uzašašća Gospodinova, a nakon toga u Domu kulture uslijedili su nastupi skupina.

Pokrovitelj ovogodišnjeg 8. Susreta zborova bila je g. Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i g. Stjepan Dujo, načelnik općine Novi Travnik.

Na početku programa sve nazočne prigodnim riječima pozdravio je g. Stjepan Dujo, te zaželio ugodan boravak u Novom Travniku.

Susret zborova otvorio je domaćin Djevojački zbor KUD „Stari hrast 2000“ Novi Travnik s pjesmo Ružo crvena koju su posvetili nedavno preminuloj članici. Nakon njih na pozornici su nastupile sljedeći zborovi i sastavi: Dječji zbor „Marijini anđeli“, Mostar; Mješoviti zbor Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, Travnik; Dječji zbor OGŠ „Franjo s. Vilhar“, Livno; Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg; HKD Napredak – Podružica Jajce „Nikola Šop“; Zbor Vrelo života, Studenci (Ljubuški); Mješoviti zbor HKD Napredak Kreševo; Zbor Adoro, Tolisa; Mješoviti pjevački zbor „Duman“ HKD Napredak, podružnica Livno; Zbor župe sv. Ilije Proroka Novi Šeher; Zbor „Dobri Pastir“, Mostar; Ženski vokalni ansambl Napredak Bugojno; Klapa Izvor, Studenci (Ljubuški) i Zbor Santos, Mostar.

Foto:PR / Osmi Susret zborova u Novom Travniku okupio 15 zborova

Prepuna dvorana Doma kulture u Novom Travniku uistinu je uživala u odličnim izvedbama svih skupina, te ih nagrađivala gromoglasnim pljeskom.

Nakon službenog dijela programa s nekoliko prigodnih riječi obratila se predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i poručila:

„Dočekali smo i najavljeni osmi Susret zborova u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, KUD-a Stari hrast te župe Presvetog Trojstva Novi Travnik. Tradicija, njeno čuvanje i prenošenje na mlađe generacije je jako važna a posebno za male narode kakav je hrvatski. No, kada vidimo bogatstvo istog, od kulture, glazbe, foklora, bogatstvo različitosti naših krajeva, postanemo svjesni svoje veličine, povijesti i potrebe da sve to i sačuvamo za generacije koje dolaze. Kulturno-umjetničkih društava je puno, entuzijasta koji vrijedno rade na promociji tradicije svojih mjesta i to je za pohvalu no mišljenja sam kako moramo inzistirati na kvaliteti i autentičnosti. Upravo tu svoje mjesto ima UHAKUD u BiH i projekti koji rade, tisuće mladih ljudi koji okupljaju i prenose znanje od neprocjenjive su vrijednosti.“

Na koncu programa ispred UHAKUD u BiH nekoliko prigodnih riječi uputila je doc.dr.sc. Marina Bazina, tajnik UHAKUD-a u BiH.

UHAKUD u BiH prepoznao je glazbu kao svoju temeljnu vrijednost, stoga i jesmo već osmi put uspješno organizirali ovaj Susret zborova. Raduje me činjenica kako se danas okupio rekordan broj zborova, čak njih 15, iz čitave Bosne i Hercegovine od Orašja do Mostara.

Hvala svim pjevačima i njihovim voditeljima koji su danas svojim lijepim pjevanjem učinili da i ovaj 8. Susret zborova bude na visokoj razini. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, domaćinima KUD „Stari hrast 2000“ i župi Presveto Trojstvo, načelniku Stjepanu Duji i predsjednici FBiH Lidiji Bradari“ poručila je dr.sc.Bazina.

Svim sudionicima uručene su prigodne zahvalnice, a voditelji zborova sudjelovali su u radu okruglog stola kojeg su predvodili mr. art. Katja Krolo Šarac i doc. dr. sc. Marina Bazina.

Podsjetimo, prvi susret Zborova održan je 2014. godine u Prozoru, nakon toga u Bugojnu, Gradnićima kod Čitluka, Kreševu, Jajcu, Humcu, prošle godine u župi Gorica/Sovići i ove godine u Novom Travniku.

Ideja i cilj Susreta zborova je podizanje svijesti i kulturna promocija zborskog pjevanja koja na našim prostorima vuče korijene zadnjih stotinjak godina, ali i zbog činjenice kako se u posljednje vrijeme pojavljuje sve veći broj amaterskih zborova koji djeluju unutar župnih zajednica pri Crkvi ili samostalno kao udruge građana. Kako bi se kultura razvijala u pravnom smjeru, potrebni su i savjeti stručnjaka koji uvelike mogu olakšati rad u malim lokalnim sredinama, stoga je susret i smotra zborova odlično mjesto gdje se isti međusobno mogu povezati, upoznati te izmijeniti iskustva u radu, usvojiti nova znanja.

Foto:PR / Osmi Susret zborova u Novom Travniku okupio 15 zborova

Zborovanje nije natjecateljskog karaktera, a nakon svakog susreta organiziran je okrugli stol za voditelje zborova koji od stručnog povjerenstva dobivaju profesionalne upute i mišljenja za daljnji rad, sve u cilju kvalitete i napretka svakog pojedinog zbora.

Temeljni cilj UHAKUD-a u BiH je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata BiH kao segmenta kulturnog identiteta jednog naroda. Za postizanje tog cilja određene su aktivnosti koje u godišnjim planovima za sve sudionike provodi Udruga kroz planske aktivnosti svojih članova, kao stalnih i povremenih tijela. To su programi edukacije, smotri, izložbi, koncerata i drugih manifestacija.

Kopirati
Drag cursor here to close